Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvornår er et barn undervægtigt?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Hvad skal børns BMI (Body Mass Index) ligge på, for at børn er undervægtige? Jeg har en pige, hvis BMI tal er 13.6. Hun er 125 cm høj og vejer ca 21 kg. og er 7½ år. Skolens læge mener, at hun er normalvægtig, men vi andre kommer frem til, at hun er undervægtig. Er det noget du kan hjælpe os med?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Man har ikke noget normal materiale for børns BMI. Det skyldes især, at børn hele tiden vokser og ændrer kropssammensætning. Vi bruger derimod højde/vægtkurver. Hvis børnene ligger lavere end den lavelste vægt i højde-vægtkurven taler man om undervægt. Den pige, I beskriver ligger indenfor normalområdet, men i den lave del.

Det er dog ikke så vigtigt nøjagtigt, hvad barnet vejer, men derimod om barnet er sundt og rask og vokser regelmæssigt og følger sin højdekurve samt tager regelmæssigt på i vægt dvs. cirka 2 kg per år. Men det er lidt vekslende, børn tager således mere på de første leveår og i puberteten men knapt så meget i alderen cirka 4 år til cirka 8-9 år . Endelig er det som anført normalt ikke sygeligt at være slank ej heller som barn, hvis man iøvrigt er rask.

Det, man skal være opmærksom på, er, om barnet pludselig ændrer sig og f.eks. begynder at tabe sig i vægt eller f.eks. ikke vokser. Så skal man søge læge med det samme.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Speciallæge i pædiatri

Sidst opdateret: 12.10.2007
Annonce