Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det farligt at blive gravid efter en gatric bypass operation?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

I april fik jeg en Gastric bypass operation, hvilket jeg er rigtig glad for. Jeg har tabt 27 kg efter operationen, og jeg har det godt og kan spise alt bare i meget mindre mængder. Problemet er bare, at jeg er blevet gravid, hvilket jeg er glad for, men det var ikke planlagt, da lægerne rådede mig til først at blive gravid ca. 2 år efter operationen. Kan jeg skade mit barn? Jeg tør ikke sige det til lægerne på hospitalet, hvor jeg blev opereret, i frygt for at de siger, at jeg skal have en abort.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Svær overvægt kan være risikabel for både moder og barn. Forhøjet blodtryk, fremkomst af sukkersyge og svangerskabsforgiftning og fødsel af store børn forekommer således hyppigere end hos normal-vægtige gravide, ligesom behovet for at foretage et kejsersnit og særlig intensiv behandling af den nyfødte er større. Billedet vender imidlertid, når man har gennemgået en mave-operation (f.eks. by-pass), der har medført et vægttab. Så kommer risikoen for de nævnte komplikationer mere på linie med de normal-vægtige.

Samtidig viser en undersøgelse fra 2006, hvor graviditeten indtrådte indenfor det første år efter operationen, ingen væsentlige komplikationer hverken for mor eller barn. Det samme var tilfældet, hvis man først var blevet gravid efter det første år var gået - altså ingen forskel før og efter et år efter en operation. Naturligvis skal man tage særlige hensyn til ernæring, vitaminer, mineraler etc. under selve graviditeten, madportionerne er jo små. Der er således ikke nogen umiddelbar grund til at være urolig - så fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i mave- og tarmsygdomme

Sidst opdateret: 09.10.2007
Annonce