Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad forårsager en slimet afføring?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i øjetblikket slim i min afføring. Hvad kan det skyldes og er det noget jeg skal gå til lægen med?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det er jo meget fornuftigt jævnligt at tjekke sin afføring, som bør være ikke for store, sædvanligvis brune stykker, der ikke synker til bunds (flydere), som udtryk for, at man får kostfibre nok. Herved kan man så samtidig konstatere, om der eventuelt skulle være tilblanding af blod eller slim.

Slim kan forekomme ved forskellige betændelsestilstande i tyk- eller endetarm, men kan også ses efter mere almindelige virus- eller bakterie-infektioner, hvor der ofte forud har været tynde afføringer. Orme-sygdomme kan også give slim. Seksuelt overførte sygdomme af forskellig art kan også give slim. Polypper i tarmen eller mere alvorligt en kræftknude kan også medføre slim. Mange mennesker har generende lidelser i eller omkring endetarmsåbningen, f.eks. hæmorider, rifter, infektioner i kirtler eller indvendige sår, som kan give anledning til slim i afføringen. Der kan ligge en endetarms-forstoppelse bagved, selv om man er på toilettet hver dag. Med i dette billede hører også såkaldte irritabel tyktarm, hvor der er en indre skjult forstoppelse, der er en medvirkende årsag til slim i afføringen.

Der kan således være mange forskellige årsager til, at der forekommer slim i afføringen, og i langt de fleste tilfælde vil der derfor også forekomme andre symptomer samtidig. Det skriver du dog ikke noget om. Hvis ikke slimen forsvinder fra afføringen af sig selv hurtigt, bør man gå til lægen for at finde frem til årsagen og dermed også behandlingen. Der bør tages afførings- og blodprøver samt en kikkert-undersøgelse af anus og endetarm og venstre side af tyktarmen (sigmoideoskopi), som bedst sker hos en mave-tarm-kirurg.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i mave- og tarmsygdomme

Sidst opdateret: 09.10.2007
Annonce