Annonce

Er ”light”-cigaretter lige så farlige?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg vil gerne høre om det er så farligt at ryge hvis man kan komme ned på at ryge cigaretter med kun 1mg tjære - 0,1 mg nikotin og kulilte 2 mg. Jeg har astma og ved jo godt rygning ikke er sundt for mig.

Mvh en Spørger

Svar

Kære Spørger

Det er lige så helbredsskadeligt at ryge light-cigaretter som almindelige cigaretter. I den sammenhæng er det indholdet af tjære der er interessant at fokusere på. Nikotin i sin rene form er ikke skadeligt i den forstand, men er til gængæld et af de indholdsstoffer i tobak som skaber afhængigheden. Dette er også årsagen til at man anvender nikotinsubstitution ved rygestop. Tobaksproducenterne angiver ganske vist på pakkerne hvad indholdet af de forskellige stoffer er i produktet, men det er i praksis kun vejledende tal. Det afhænger meget af hvordan man ryger cigaretten, og det er forskelligt fra ryger til ryger. De tal som opgives på pakken er ved standardiserede målinger i testlaboratorier, noget som er vanskeligt at genskabe i ”den virkelige verden”.

Undersøgelser lavet af bl.a. verdenssundhedsorganisationen, WHO, viser at der ikke er forskel på om man ryger almindelige cigaretter eller light-cigaretter, og dermed er der ingen sundhedsmæssig gevinst. Ønsker man at begrænse de skadelige virkninger af rygning, er et egentlig rygestop den bedste vej frem. En reduktion i antallet af cigaretter per dag er selvfølgelig også en god ting, men den helbredsmæssige gevinst ligger alligevel langt fra et totalt rygestop. Din læge vil kunne være behjælpelig med både vejledning og eventuel medicinsk behandling i forbindelse med et rygestop.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 08.03.2015
Annonce