Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Stivgørende operation eller discusprotese ved vedvarende smerter efter discusprolaps operation?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er blevet opereret for diskusprolaps to gange i løbet af sidste år, men har stadig utrolig mange smerter. Har fået at vide, at jeg "næste gang" skal have en stivgørende operation. Men jeg gruer for denne operation.

Skal man have smertepumpe? Kan man indsætte en diskusprotese i stedet, og i så fald, er den operation så lige så besværlig, særlig bagefter, som den stivgørende? Jeg ved, at en sådan operation kræver 3-4 måneders absolut ro, og at man helst skal ligge udstrakt det meste af tiden, det er dog forfærdeligt, når men ellers er aktiv. Hvilket hospital er specialiseret i denne form for op?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Nu kan der være flere årsager til, at du evt. skal have en stivgørende operation. Men jeg kan forestille mig, at der er en vis grad af slitage eller instabilitet mellem nogle af dine ryghvirvler. Sådanne lidelser kan give smerter, og en måde at prøve at fjerne smerterne på, er at stivgøre leddet/leddene mellem nogle hvirvler. Derved forhindrer man uhensigtsmæssige bevægelser mellem hvirvlerne. Man kan dog ikke garantere fuld smertefrihed.

Om man skal vælge en discusprotese i din situation kan jeg ikke afgøre. Protesen er en mulighed og den giver mere bevægelighed efterfølgende. Men, der kan jo være forhold i din ryg, som gør at man ikke bør vælge protesen. Denne diskussion, bliver du nødt til at tage med den rygkirurg, der evt. skal operere dig.

Ligeledes er det også svært at sige, hvilken operation der er meste besværlig. Stivgørende operationer kan foretages på flere måder og nogle af dem er da relativt besværlige/store operationer. Også hvad angår efterforløbet. Der er også forskel på, hvor i ryggen, man skal opereres.

Om du skal have en smertepumpe, vil nok variere lidt, alt efter hvor du bliver opereret. Men, en smertepumpe er en rigtig god metode til lindring af smerterne i forløbet efter operationen. Der findes flere afdelinger, som er gode til at varetage en sådan operation. Jeg vil anbefale, du taler med din læge om dette. Det vil ikke være rigtigt her, at anbefale nogle hospitaler frem for andre.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 04.01.2008
Annonce