Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har hvide pigmenter, hvad kan det skyldes?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For ca. 3 år siden begyndte min mor at få hvide pigmenter på fingrespidserne og rundt om munden. Hun opsøgte lægen på Færøerne og fik at vide, at det kom af, at hun havde været en tur sydpå og fik for meget sol, og det var der ikke noget at gøre ved. Ca. et år senere fik hun det over hele kroppen, så hun er helt prikket.

Nu er jeg begyndt at få det på fingrespidserne, på foden og under armen, selv om jeg ikke har været så meget i solen. Er der ikke noget medicin, eller noget som kan forebygge pigmentpletter? Har hørt at det skulle hjælpe at tage syv B vitaminer om dagen, er det rigtigt? Ville blive meget glad hvis du kunne svare på mit spørgsmål, da jeg helst ikke vil have flere pletter.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Med hensyn til ”hvide pigmenter” vil det være vigtigt at vide om der er tale om pletter, der er totalt pigmentfri, eller om det drejer sig om pletter, der blot har en afblegning over for den normale hud. Sidstnævnte finder man som følgetilstande efter forskellige hudsygdomme som for eksempel psoriasis og eksem.

De blege let skællende pletter, der kaldes pityriasis alba ses hyppigst i forbindelse med børneeksem (atopisk dermatitis). Disse ses lettest om sommeren efter solbadning. Disse behandles med et svagt hormonpræparat eller de svage præparater protopic eller elidel, der ikke indeholder hormon. Følgetilstande efter psoriasis heler selv.

Er pletterne totalt pigmentfri er det sandsynligt at der er tale om vitiligo. Her er læsionerne kridhvide. Der er 10% arvelighed i den udbredte vitiligo. De almindelige områder, der angribes er omkring munden, øjenlågene, hænder, fødder, armhuler og knæ. Stress og svær psykisk belastning kan somme tider starte sygdommen eller forværre den. Det er vigtigt med solbeskyttelse for at undgå at blive forbrændt på de hvide områder. Ved vitiligo er behandlingen en specialopgave for hudlæger og såfremt større områder er angrebet måske især for hudafdelingerne.

Du kan roligt opgive de syv B vitaminer om dagen.

Med venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 19.12.2007
Annonce