Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor mangler jeg jern og D-vitamin?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 25 år. For ca. 5-6år siden blev jeg indlagt med blodmangel pga. jernmangel. Min blodprocent var meget lav, og mine jerndepoter var næsten tomme. Jeg fik så jern c piller tils min blodprocent var normal igen. Jeg stoppede med pillerne, men det gik måske et år og jeg fik konstateret blodmangel igen. Jeg har siden spist jern piller, for ikke at risikere blodmangel igen. For et par måneder siden fik jeg konstateret at mit D-vitamin var for lavt, nu spiser jeg unikalk piller for det. Det undrer mig meget, at jeg lider af mangel på de to vitaminer, da jeg spiser ganske normalt og varieret. Jeg spiser alle måltider om dagen. Jeg spiser kød, fisk og ligeledes frugt og grønsager, så jeg mener bestemt ikke, at det er min kost der er skyld i mine problemer. Er der noget bestemt, der kan gøre, at jeg lider af disse vitamin mangel?

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Jern indgår i de røde blodlegemer, og ved jernmangel vil man på sigt få blodmangel, anæmi. Årsagen kan være for lidt tilførsel af jern, eller for stort forbrug i kroppen. Et eksempel på det sidste kan være ved blødninger, eks. kraftige menstruationer eller andre blødningstilstande. Jern tilføres ofte i rigelige mængder gennem kosten, og findes især i indmad og kød, særligt rødt kød. Optagelsen er påvirkelig at hvad det indtages med. C-vitamin holdige fødevarer øger optaget af jern, hvorimod kaffe og kalkholdige fødevarer, eks mælk og ost, nedsætter optagelsen. Jern fra kød/indmad optages bedre end jern fra gøntsager og kornprodukter. Årsagen til jernmangel hos en ellers rask patient findes sjældent. Det er dog vigtigt at du undersøges for sygdomme hvor jernmangel indgår.

D-vitamin tilføres i kosten, og dannes derudover af kroppen selv. 80% af det D-vitamin vi har behov for, dannes i huden når den udsættes for sollys. De resterende 20% tilføres i kosten. Den væsentligste årsag til D-vitamin mangel er derfor manglende eksponering for sollys, og ses derfor oftest blandt muslimske personer som er meget tildækkede. D-vitamin omdannes først i leveren til en form for depot-vitamin som senere aktiveres i nyrerne. D-vitamin findes særligt i mælk, smør, olie og fed fisk. D-vitamin og kalk-stofskiftet spiller en meget afgørende rolle i udviklingen af knogleskørhed. Du skriver ikke om du er disponeret for dette. Derfor er det vigtigt at denne vitaminmangel behandles.

Det er desværre ikke sikkert at du får et svar på hvorfor du mangler disse vitaminer. Hvis du har en god og varieret kost, og kommer ud i solen når den er der, gør du faktisk alt hvad du kan. Du skal snakke med din læge, så du kan blive undersøgt for de tilstande som oftest medfører ovenstående mangeltilstande. Det er væsentligt at de ting er udelukket før du blot stiller dig tilfreds med at tilføre vitaminerne i pilleform. Det er til gengæld godt at du har fokus på disse to vitaminer, og i samråd med din læge kan du følge indholdet i din krop, og tilrettelægge behandlingen.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 08.03.2008
Annonce