Annonce

Hvad kan årsagen til langvarig diarre hos mit barn være?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vores datter på 1½ år har siden efteråret haft kronisk diaré. Hendes afføring er i 99,9% af tilfældene meget flydende, helt lys og ofte ildelugtende. Det er ofte meget store portioner og vi oplever ofte 2-3 af sådanne afføringer om dagen. Vi oplever nogle gange at hun virker generet kort tid op til en af disse afføringer. Hendes almene tilstand er ellers generelt fin, hun er en meget livlig pige med godt humør, gå-påmod og godt med temperament. Dog lider hun af en næsten kronisk bronkie-hoste som hun kun har været uden 2 måneder sidste sommer. Hun har haft flere sværre mellemørebetændelser og har gennemgået tre drænoperationer. Hun vejede 4 kg ved fødslen og var en rigtig "kraft-pige". Hun har altid ligget pænt på vægtkurven og "aldrig manglet noget"

Men indenfor de sidste par måneder har hun tabt sig en del, har tynde ben og arme, synlige ribben, og stor opppustet mave. Hun har tidligere altid haft en meget stor appetit, som dog er mindsket betydeligt den sidste måneds tid- muligvis blot som følge af en lungebetændelse og en gang influenza.Jeg vil dog igen understrege at hun generelt trives rigtig godt og virker frisk og rask, når hun altså ikke lige er ramt af en af de utallige infektioner. Vi er dog trods hendes almene gode trivsel stadig bekymret for den diaré som hun nu har haft i flere måneder og som muligvis er skyld i hendes vægt tab. Det er svært at opfatte det som andet end et sygdomstegn, når en så lille pige ikke har haft fast afføring i flere måneder! Vores egen læge har været meget hurtig til blot at stille diagnosen "tumlinge-diaré" som jeg også har læst lidt om her på netdoktor. Men kan vi være trygge ved en så overfladisk stillet diagnose uden bagvedliggende afføringsprøver, test for fødevareoverfølsomhed etc. ? Kan det være af mere alvorlig karakter?

Venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Diarre er tynde (vandige) hyppige afføringer, som ofte forekommer relativt kortvarigt (få dage) som følge af forskellige infektioner med enten virus eller bakterier og deres giftstoffer. Samtidig vil der næsten altid være andre tegn på at barnet er sygt med ondt i maven, feber og manglende appetit. Du beskriver imidlertid en lidt anden tilstand, hvor din lille pige har 2-3 lyse, flydende og ildelugtende afføringer, som store portioner dvs. det er nok mere, hvad man ville kalde tynde afføringer, modsat faste, formede stykker. Samtidig har hun en stor oppustet mave i kontrast til de tynde arme og ben, nedsat appetit og et vægttab (hvor hun jo i stedet for skulle have taget på, for at kunne vokse fortsat!). Selv om infektionerne formentlig er blevet behandlet med antibiotika, vil en eventuel tendens til tynde afføringer i tilslutning hertil ophøre, når behandlingen afsluttes.

Kroniske tilstande med tynde afføringer eller diarre kan være meget vanskelige at udrede årsagen til. Kombinationen af symptomer her leder imidlertid tanken hen på en lidelse, der kaldes cøliaki eller gluten-allergi. Hos særligt disponerede og måske med et virus indblandet, indtræder der en skadelig immun-reaktion i slimhinden i tyndtarmen, som derfor ikke kan tåle at få gluten i maden. Det kunne måske også dreje sig om intoleranser overfor mælkesukker (laktose), sjældnere frugtsukker. En række andre tarmsygdomme kan også give diarre, men er næsten ikke forekommende hos meget små børn. Man bør derfor nok iværksætte en række tiltag, hvor man generelt tjekker kosten sammensætning (fibre) , antal måltider etc., samt få foretaget undersøgelser, der kan af- eller bekræfte de nævnte lidelser og derfor i første omgang bør omfatte både undersøgelse af afføring og blodprøver, eventuelt vævsprøver.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave, dr.med.

Speciallæge, mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 20.02.2027
Annonce