Annonce

Er årsagen til min hovedpine min meningeom?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har fået konstateret et meningeom i venstre pandelap som måler 1x1,5 cm uden ødem. Dette er fundet grundet mistanke om knude på hørenerven. Jeg har fået oplyst, at der ikke skal opereres men kontrol om 2 år. Jeg lider af en ulidelig hovedpine og til tider svimmelhed. Hovedpinen er ved at tage livet af mig, især om natten. Jeg har slidgigt i nakken på flere niveauer og har derfor brug for at ligge ned med jævne mellemrum, men det øger hovedpinen. Ifølge lægen giver meningeomet ingen gener, da det sidder et "godt" sted, men jeg er bange for det kan være det der giver gener.

Jeg mistede min søster sidste år grundet Glioblastoma Multiforme, og har selvfølgelig hendes forløb meget tæt på livet, til trods for jeg godt ved der ikke er sammenhænge mellem hendes sygdom og min. Alligevel kan jeg ikke forstå man ikke opererer meningeomet ud, men venter til det er vokset, kan du forklare mig det ? Ligeledes om det er normalt, at i fald det er spændingshovedpine jeg lider af, at smerterne bliver kraftigere når jeg ligger ned, for så er jeg på den. Sidst skal det nævnes at jeg ikke tåler gigtmedicin, så nakkesmerterne må jeg leve med.

Med Venlig Hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Dine to hovedpoblemer er hovedpine og svimmelhed. Du har – nærmest ved et tilfælde – fået konstateret et meningeom i pandelappen. Meningeomet er en langsomt voksende godartet svulst der udgår fra hjernens hinder, modsat glioblastomet som er en hurtigvoksende ondartet svulst der sidder inde i selve hjernen. Meningeomet kan i visse tilfælde sidde på en måde så behandling er vanskeligt, eller endda umuligt, hvorfor det principielt kan sidestilles med en ondartet lidelse. Men der er ikke tale om kræft i den forstand. Med den placering dit meningeom har, burde det ikke have noget at sige i forhold til din svimmelhed, men det kan til gengæld godt være en medvirkende faktor i din hovedpine. Udgangspunktet for dine undersøgelser var mistanke om en svulst på din høre/balancenerve (et såkalt acousticusneurinom, eller vestibulært schwannom), og her vil svimmelhed og hørenedsættelse ofte være de første symptomer. Som jeg forstår det, har man afkræftet denne lidelse hos dig, og årsagen til din svimmelhed må findes et andet sted.

Svimmelhed er (desværre) som oftest et symptom man sjældent finder årsagen til, og endnu sjældnere kan behandle. Du har i din sygehistorie flere elementer der kan medføre hovedpine, og det er nok vanskeligt at forestille sig at man kan isolere en enkelt årsag som ved behandling kan lette din hovedpine. Mere vigtigt er det nok at du i samråd med din læge får lagt en behandlingsplan der sigter mod at du har flest mulige dage med lav smerte. Behandlingen kan baseres på fysioterapi og medicinsk behandling – der er andre alternativer end gigtpræparater, og for nogle patienter kan akupunktur være et godt tiltag.

Du spørger specifikt til om en spændingshovedpine vil forværres når du ligger dig ned, og det er der ikke nogen sammenhæng med. Nogen god forklaring på hvorfor din hovedpine forværres i liggende stilling kan jeg ikke give dig. Grunden til man ikke opererer dit meningeom væk, er at det langfra er sandsynligt at det vokser sig til en størrelse hvor operation er relevant. Og du må huske på at det er udføre en operation inde i dit hoved, så tæt på hjernen, ikke er helt uden risiko. Og i den her sammenhæng vil din neurokirurg klart opveje fordele mod risici ved en eventuel operation. Jeg forstår udmærket at du sammenligner din søsters sygdomsforløb med dit eget, og at du bliver bange. Den stressfaktor der ligger heri må du ikke feje bort som en ubetydelighed. Du skal snakke med din egen læge om hvordan du får konfronteret dette problem. Det er ikke utænkeligt du kunne have gavn af samtaler med en psykolog.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almenmedicin

Sidst opdateret: 08.03.2025
Annonce