Annonce

Hvordan kan jeg forebygge infektion/eksem i ansigtet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har nu igen pådraget mig en betændelses tilstand i ansigtet, der starter ved næseroden.Det er tredje gang indenfor en periode på 5 år. Det starter med en pludselig ømhed over næseroden. Første gang troede jeg det hang sammen med brug af briller fordi det opstår lige hvor brillerne sidder.Første gang kom jeg på penicilin ad to omgange.Min læge kendte ikke til tilfældet og betændelsen bredte sig til hele ansigtet og jeg var hævet og lignede slet ikke mig selv. Det var meget skræmmende. Jeg bad om at komme til en næse specialist. Anfaldet var overstået da han tilså mig, og han kunne ikke sige andet, end at det måske kunne skyldes en anelse eksem jeg havde under næsen.

Denne gang var der ikke noget eksem og jeg har vist fået taget det i opløbet, så jeg "kun"har en rød og hævet næse og hævede næseomgivelser. Den læge der tilså mig nu havde set et par tilfælde tidligere og satte mig i behandling med Dicillin 500 mg og jeg skal smøre Fucidin-creme op i næsen. Jeg har arbejdet som postbud de sidste 4 uger og også frosset i ansigtet. Kan det være derfor? Eller er jeg måske allergisk over for papirstøv, da jeg de første 2 gange jeg oplevede tilstanden arbejdede på tegnestuen i en papirvirksomhed, hvor der var meget papirstøv i luften. Men som postbud er jeg jo mest i frisk luft, så det hænger ikke helt sammen. Jeg håber at netdoktor kan hjælpe mig og fortælle mig, hvad det handler om og hvordan jeg evt kan forebygge tilstanden i fremtiden.

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Det er meget vanskeligt ud fra din beskrivelse, at sige hvad du fejler. Det lyder mest af alt som en lokal reaktion i huden omkring næsen, og i så fald er der flere mulige årsager som kan overvejes. De to mest sandsynlige årsager er infektion eller eksem. Alt efter hvad der er den til grund læggende årsag, kan man i noget omfang forsøge at undgå fremtidige anfald.

Infektioner i huden skyldes hyppigst bakterierne streptokokker og stafylokokker. En infektion i huden vil kunne give akkurat de symptomer du beskriver. I svære tilfælde kan det ledsages af feber, og evt blærer i huden hvor infektionen sidder. Det er vanskeligt at forebygge den slags infektioner da det som oftest opstår i intakt hud (hud uden rifter eller sår), og behandlingen har som regel en god og hurtig effekt.

Eksemforandringer kan i svære tilfælde godt fejltolkes som infektion. Der er ligeledes tale om afgrænset lokal reaktion, og for patienter der ikke har kendte allergier kan det være vanskeligt at afdække årsagen. Den sammenhæng du selv har overvejet med papirstøv kan nu syntes rationel idet du faktisk også er meget i kontakt med papir i dit nuværende arbejde. Men er det papirstøv man påtænker som synderen, ville symptomer fra luftvejene nok være mere oplagte. Er det eksem, vil du – såfremt den udløsende årsag kan findes – kunne forebygge nye anfald ved at undgå kontakt med det pågældende agens. Alternativt vil man med antihistaminer kunne gøre det samme.

Naturligvis må man i din sygehistorie overveje andre årsager til dine symptomer. Der er ikke nogle oplagte sygdomsbilleder der passer på din beskrivelse, så jeg vil anbefale dig at få tilrettelagt et udredningsprogram sammen med din egen læge. Prøv også at få en aftale med din øre-næse-hals læge om at du kan henvende dig til ham under anfald så han kan se det!

Med venlig Hilsen

Morten Svenning Nielsen Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 08.03.2025
Annonce