Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er årsagen til min afskalning?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har siden jeg var barn skallet i mine hænder og under mine fødder, hvor det så er muligt at trække store flager dødt hud af. Det sker ca. med en 2-3 måneders mellemrum og varer gerne 14 dage - 3 uger, jeg har ikke videre tør hud nogle af stederne, men har alligevel prøvet med forskellige fugtigheds cremer. Det klør til tider og nærmest brænder i mine hænder og det bliver bare værre af at jeg klør igen. Når jeg løfter noget tungt eller bare "slider" mine hænder kan huden til tider skubbe sig og blive løs så jeg kan hive den af, dette gør dog på ingen måde ondt og der kommer ingen væske på noget tidspunkt.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Afskalning af huden i hænder og fødder kan finde sted i forbindelse med en række hudsygdomme. Man kender det for eksempel ved psoriasis, hvor der er meget grove skæl og hvor der almindeligvis er afgrænsede områder med overgang til normal hud.

Det samme ses ved en ret så stærk kløende hudsygdom med navnet lichen ruber; der er huden gråligrød med et violet skær. Ved såkaldt fiskehud også kaldet ichtyosis er huden, der skaller, tør og krakeleret. Som nævnt kan man godt finde alle disse tre sygdomme med afskalning i håndflader og fodsåler; men det er mest almindeligt også at træffe angreb af huden andre steder.

En sjælden sygdom keratoderma palmaris et plantaris holder sig alene til håndflader og fodsåler, men her er huden samtidig kraftigt fortykket. Endelig er der familiært betingede hudlidelser, på engelsk familial peeling skin syndromes, hvor patienten siden barndommen har haft hænder og fødder der skaller. En af disse synes at have gavn ved brug af midler til at nedsætte sveden på stedet, eksempelvis med aluminiumklorid hexahydrat 20% en til to gange ugentligt. Præparatet kan fås på apotek. De førstnævnte hudsygdomme vil have glæde af en behandling svarende til grundsygdommens karakter. Efter denne redogørelse kan det måske godt være en god i idé, at søge støtte hos en hudlæge.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Seciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 25.03.2008
Annonce