Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg navlebrok?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har fra jeg var helt lille haft en udstående navle, pga. jeg skreg meget som barn. Nu gennem de sidste 2-3 år er min navle vokset så den nu er så udstående at den er ca. 4 cm ud over maven, som en fast boble. Det ser meget grimt ud og man kan se den selvom jeg har bluse på. Der kan nogen gange være hudafskrabning på navlen, så det irriterer. Kan det være navle brok eller hvad? Det betyder at jeg ikke bader og det går jo ud over mine børn, det går mig på. Min kone syntes det er ulækkert, kan det fjernes?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Fra naturens hånd er vi blevet skabt med en række såkaldte svage steder i vores opbygning af kroppen. Bughulen begrænses således opadtil af mellemgulvet, og her skal spiserøret igennem for at komme ned til mavesækken. Nedadtil skal sædstrengen og blodkarrene fra den bagerste del af bughulen ud igennem lyskekanalen for komme ned i pungen. Navlen er således også et sådant svagt sted, idet navlestrengen jo var den livsnødvendige forbindelse mellem moder og barn inde i livmoderen. Der findes flere svage steder end de her nævnte, men for alle gælder det, at der er en risiko for, at der kan udvikles et brok. En lille del af bughinden vil pose sig igennem det svage sted. Sådan opstår et lyskebrok (og et spiserørsbrok) og altså også dit navlebrok. Når først processen er gået igang, vil brokket blot blive større og større med tiden. Det vil tit forsvinde i liggende stilling, for så at komme frem igen, når man rejser sig op. Der kan komme smerter, men hvad værre er, kan både fedt fra bughulen eller tarme nogle gange sætte sig fast i brokket. Så er man nødt til at foretage en akut operation, især hvis passagen igennem tarmen er forhindret. Mit bedste råd er derfor at blive opereret i en rolig fase, inden det går så galt. Det regnes almindeligvis for et mindre indgreb.

Venlig hilsen

Dennis Raahave, dr.med.

Speciallæge i kirurgi, og mave-tarmsygdomme.

Sidst opdateret: 07.04.2008




Annonce