Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har uudholdelige smerter i endetarmen, hvad kan det være?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 37år, de sidste 3 år har jeg et par gange om året haft uudholdelige smerter i min endetarm, senest i nat. Det sker ca. et par gange om året og det er altid om natten, det sker. Jeg vågner simpelthen p.g.a. smerter og har tit problemer med at komme ud af sengen, når det sker.

Skal jeg beskrive det, føles det som om, at der er ført adskellige fiskekroge op i starten af endetarmen og der står en og rykker i dem. Det er simpelthen så smertefuldt og det varer et sted mellem 15-30 min, hver gang. I nat var smerterne, som de plejer, men denne gang følte jeg også at det ramte mit haleben. Jeg håber, at I kan hjælpe mig med et svar, da det er frustrerende for mig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det du oplever, er smertefulde tilfælde af kramper i endetarmen, som kan optræde helt uden varsel, som lyn fra en klar himmel. Andre har beskrevet disse tilfælde, som om de pludselig får et spyd stukket op endetarmen. Det vil ofte være en specialist-opgave at finde ud af, hvad smerterne kan skyldes. Sygehistorien er vigtig, specelt m.h.p. mave-tarm- og afførings-funktion, samt en række undersøgelser.

De første omfatter såkaldte skopier (kikkert-undersøgelser) d.v.s. speciallægen ser efter, om der findes forandringer i endetarm eller tyktarmens venstre del, f.eks. betændelser, polypper, svulster, eller måske blot en rift i anus. Dertil kommer undersøgelser af tyk- og endetarmens funktion, i form af passagetid, trykmålinger samt en ultralyds-undersøgelse. Smerterne kan også, omend sjældent, stamme fra naboorganer. Der kan her være tale om f.eks. smertefulde myoser i bækkenbunden, hvor patienten føler smerten lokaliseret til endetarmen. Det kan man også undersøge sig frem til. Den tilstand, der lligger bagved de pludselig indsættende kramper vil ofte være en endetarms-forstoppelse, som kan forekomme, selv om man er på toilettet dagligt. Det er et led i, at hele tyk- og endetarmen generelt indeholder for meget afføring (skjult forstoppelse), et meget udbredt fænomen i den vestlige verden. Andre patienter kan ligeledes vågne om natten med smerter, - men i maven.

Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have en forklaring på, hvorfor smerterne optræder og ikke mindst for at få at vide, hvordan man kan undgå, at de kommer i fremtiden. For at komme til klarhed vil det derfor være nødvendigt både at undersøge, hvordan organerne ser ud (skopi) og hvordan de fungerer. Ingen af delene kan stå alene. Først herefter vil man kunne tilrettelægge en behandling, der også sigter imod at forebygge, at smertetilfældene ikke igen optræder i endetarmen.

Venlig hilsen

Dennis Raahave, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme.

Sidst opdateret: 14.04.2008
Annonce