Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan min "klump" i anus være en hæmoride?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For et par dage siden opdagede jeg en "klump" eller form for knude i anus, da jeg kunne mærke et eller andet som var lidt ømt. Jeg forstod ikke hvad det var, så fandt et spejl og kiggede på det. Jeg kunne så se en lille bule, som var blå/lilla. Det er ømt men ikke noget som irriterer. Det sidder tæt på ringmusklen. Aner ikke hvad det er eller om jeg skal gå til lægen.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det lyder meget som om det kunne være en såkaldt akut hæmoride, der er kommet i klemme i lukkemusklen. Når du får svaret her, vil den sikkert have trukket sig tilbage igen dvs. indenfor anus, og du vil formenlig ikke mærke noget mere. Hæmorider er en lidelse, hvor slimhinden indenfor anus med sine blodfyldte årer har tendens til at bevæge sig ud igennem anus f.eks i forbindelse med afføringen, især hvis man ofte skal presse for at få den ud. Der kan også være lidt blod af og til. Hvis det står på over en årrække, er der risiko for, at der hele tiden vil være hæmorider, der så hænger uden for anus. Det er meget besværligt at holde rent, kan nemt bløde, giver svie og smerter. Her er man nødt til at foretage en operation, hvor man kan genskabe de naturlige forhold med den såkaldte stapler-metode.

Imidlertid er det ret sjældent, at en unge mennesker har hæmorider, selv om jeg også har set det hos børn. Ofte vil årsagen være træg mave eller egentlig forstoppelse, sjældne eller vanskelige toiletbesøg p.g.a. hård afføring, men kan også ses, hvis der er en tendens til, at endetarmen ikke bliver ordentlig tømt, selv med normal afføring. Selve det at gå på toilettet skal jo være en automatisk funktion, når man har fået en trang til det, fuldstændig på samme måde, som når man tisser, der jo heller ikke kræver muskelkraft, idet blæren tømmer sig af sig selv. Man bør således undgå at undertrykke trangen og udsætte toilet-besøg, men gøre det, "når man skal". Hvis du fortsat har gener af den nævnte art eller hvis der har været blødning, bør du undersøges af din læge i første omgang. Ved at udføre en såkaldt anoskopi og en rektoskopi vil man kunne overskue endetarm og regionen lige indenfor anus og formentlig da finde forklaringen. Der er en artikel om hæmorider, årsag, behandling og forebyggelse, her på Netdoktor. '

Venlig hilsen

Dennis Raahave, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 14.04.2008
Annonce