Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan mit tørklæde være grunden til at jeg taber hår?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et problem med mit hår, jeg taber nemlig meget hår. Jeg har været hos hudlægen og hun skrev et recept på en shampoo der hedder Nizoral, men jeg fik ikke ud noget af det. Jeg bær også tørklede og jeg ved ikke om det kan være grunden til jeg taber håret. Men jeg håber i kan give noget svar til hvorfor jeg taber mit hår.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du har spurgt om du taber håret fordi du bærer tørklæde. Det er næppe sandsynligt med mindre du strammer tørklædet meget stærkt og bærer det hele dagen. Din hudlæge har udskrevet en shampoo, der hedder Nizoral. Det bruger man normalt i forbindelse med en lidt fedtet og kløende hårbund. Den findes ved et såkaldt ”skæleksem”, på lægesprog er navnet seboroisk dermatitis. Det er ikke særligt almindeligt at denne hudlidelse fremkalder hårtab. Det hårtab, som du beskriver, som af en diffus karakter, finder man som et såkaldt telogent hårtab. Det findes hos både mænd og kvinder.

Hårtabet optræder når der fremkommer ret udtalt hårskift på en gang med overgang til hårenes hvilefase. I denne fase svinder hårets basis ind, og til slut afløses disse hår i forbindelse med dannelse af et nyt hår. Det kan optræde efter infektioner og for kvinders vedkommende i forbindelse med graviditet. Somme tider kan dette hårtab optræde efter psykisk stress, efter akut ængstelse og depressioner. Som helhed er sidstnævnte dog en ret så sjælden årsag. Det har næppe skadet dig, at tage vitaminpiller. Det skal dog bemærkes, at overdosering med A-vitamin kan give hårtab. Jeg håber, at du er ved at komme ud af dit hårtab, og vil råde dig til ganske roligt at vente på, at dine nye hår kommer tilbage. Det tager lidt tid, men kommer ved telogent hårtab helt af sig selv. Hvis det ikke sker, må du gå tilbage til hudlægen, så han kan foretage en mere grundig undersøgelse.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 14.04.2008
Annonce