Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mit kolesteroltal stiger trods at jeg tager min medicin, hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For ca. et år siden fik jeg konstateret et kolesteroltal på 8,6 og blev sat i medicinsk behandling med statiner. Efter 14 dage udviklede jeg en meget voldsom allergisk reaktion, hvor jeg fik rødt udslæt på hele forsiden af kroppen. Nærmest som om jeg var blevet pisket. Efterfølgende blev jeg sat i behandling med Ezetrol 10 mg. dagligt. Jeg har løbende fået målt kolesteroltallet med ca. 8 ugers mellemrum. Det er siden juli 07 og frem til maj 08 steget fra 4,4 til 6,2. Dette på trods af at jeg spiser pillerne dagligt.

Aldrig har røget. Dyrker rigelig motion, og lever pænt fedtfattigt. Er nærmest vegetar og har i masser af år spist rigelig med grønt. Min læge bliver ved med at slå det hen at mit kolesteroltal alligevel - på trods af de forskellige faktorer - stadig stiger. Hun siger jeg skal tage det helt roligt, da jeg jo hverken har diabetes eller er "hjertesyg". Men jeg er faktisk meget bekymret. Hvorfor stiger det mon? Skal jeg mon øges i medicin? Og hvad ved man om Ezetrol på sigt? Ved sidste måling 16.maj var Hdl 2,4. Ldl 3,3 og triglycerider 1,08. Mig bekendt er jeg ikke familiært disponeret,og jeg tager methotrexate 12,5 mg om ugen for psoriasisgigt. Håber at få svar på mine spørgsmål

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørge

Kolesterol er et livsvigtigt fedtstof som indgår i mange af kroppens vitale processor. Hvis mængden af kolesterol bliver for stor, begynder det til gengæld at aflejres i kroppens blodkar, og øger dermed betragteligt risikoen for hjerte-kar sygdom og blodpropper. Kolesteroltallet er sammensat af flere forskellige tal. Når man taler om kolesteroltallet i daglig tale, mener man totalkolesterol, men det er også vigtigt at kigge på de 3 andre tal; LDL (det lede kolesterol) og HDL (det herlige kolesterol) samt triglycerider, også kaldet frie fede syrer. Det totale kolesteroltal er i sig selv en indikator for risiko, men der ses også på forholdet imellem HDL og triglycerider. Lavt HDL og høje triglycerider indikerer høj risiko.

Grænseværdierne for ellers raske personer er totalkolesterol under 5, LDL under 2.5, HDL over 1 og triglycerider under 1. Medicinsk behandling af højt kolesterol kan foregå på 2 forskellige måder. Den mest brugte er at behandle med statiner der øger omsætningen af kolesterol i leveren og dermed sænker LDL. Den anden metode at at hæmme optagelsen af kolesterol fra tarmen, og det er det Ezetrol gør. Kolesteroltallet er selvsagt også påvirket af kosten, men motion spiller også en væsentlig rolle. Det er årsagen til at man altid starter ud med livsstilsændringer når kolesteroltallet konstateres for højt.

Du er i behandling med Methotrexate for din gigt, og det er lægemiddel der har en betydelig indvirkning på leveren. Det kan nemt være her årsagen til din variation i kolesteroltallet ligger gemt. Det lyder som om man har tolket dit hududslæt som en allergisk reaktion på statiner, men det kunne være du skulle snakke med din læge om hvorvidt du skulle prøve dem igen. Statiner er en mere effektiv behandling end absorbtionshæmmere som Ezetrol idet disse er tænkt som supplement til statiner. Dit kolesteroltal på 6,2 er ikke alarmerende højt, men det er for højt. Det er vigtigt for dig at din læge tager det seriøst, og det bør du snakke med hende om. Om du skal øges i medicin, skiftes til anden medicin eller blot se tiden an lidt endnu på din nuværende behandling er svært at sige, og er uanset et spørgsmål om dine egne ønsker også.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen, Læge

Sidst opdateret: 17.06.2008
Annonce