Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvornår skal man få tjekket sine modermærker?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et spørgsmål angående modermærker. Jeg har for små 2 uger siden pludselig fået 2 modermærker med 1 cm. afstand på håndledet (begge modermærker er på størrelse med et tændstikhoved). De har en brun overflade, derfor tror jeg det er modermærker. Hvis det var sår ville de have helet og overfladen ligner ikke et sår. Mit spørgsmål er bare om sådanne modermærker godt kan komme lige pludselig og om jeg i så fald skal få dem tjekket? Jeg har fået fjernet modermærker før, så jeg ved hvordan de ser ud hvis de er ved at være farlige, men disse ser absolut fredelige ud. Undrede mig bare over hvorfor de pludselig dukker op.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

kære Spørger

Spørgsmål vedrørende modermærker er meget almindelige. Normalt drejer det sig om de pigmenterede, der på det medicinsk sprog heder pigmenterede nævi. De mange spørgsmål skyldes, at et modermærke kan omdannes til det såkaldte maligne melanom, der er en ondartet svulst og den farligste af hudens svulster. I den forbindelse er det nødvendigt at fastholde, at pigmenterede nævi forekommer hos alle mennesker, og at i forhold til det store antal finder omdannelse til melanomer sjældent sted. Samtidigt er der dog også et stigende antal i hele verden og her i landet måske særligt på grund af øget solpåvirkning (eksempelvis solskoldninger og mange udenlandsrejser).

Det skal også nævnes, at den svulst vi taler om, er den der procentvis har haft størst stigningstakt de sidste 10-15 år. Modermærker kan i visse tilfælde være helt uden den almindelige brune farve, ligesom den kan gå helt over i en stærk mørk farve. Størrelsen kan være som dine, svarende til et tændstikhovede, være lidt halvkugleformet eller ligge mellem 5 til 20 mm i mere flad form. Årsager til nærmere undersøgelse vil være en pludselig øgning i størrelse, eller en pludselig og udtalt ændring i farven. Det samme gælder udsæd af små pigmentøer i omgivelserne og blødning og kløe. Risikoen er størst for modermærker over 0,5 cm. i diameter. En pludselig optræden som dine to små halvkugleformede modermærker er formentlig fredelig, men det kan føles sikrere ved at blive set af hudlæge. Denne kan foretage en undersøgelse med en såkaldt dermatoskopi, som forstørrer 10 gange og derved bedre kan bedømme om yderligere undersøgelse er hensigtsmæssig.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 17.06.2008
Annonce