Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har skrumpelever og nu skal lægerne indsætte et rør i levern. Hvad indebærer behandlingen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 42 årig mand der har fået konstateret en nonalkoholsk skrumpelever. Jeg var indlagt i 7 uger på OUH, for et år siden , efter en biopsi , hvor de ikke kunne stoppe blødningen. Jeg blev igen indlagt i marts 2008 med en akut blødning fra en udposning i spiserøret. Jeg får foretaget en kiggertundersøgelse hver 3. uge med underbindning af disse åreknuder. Jeg er henvist til Rigshospitalet nu , hvor de åbenbart drøfter muligheden af, at de vil indsætte et rør i min lever for , at "lette trykket ", da strejken gør , at jeg sidder i venteposition. Jeg vil meget gerne vide mere om et sådant indgreb så som varighed og forventet resultat ud fra tidligere erfaringer.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Hvis man har været uheldig at få skrumpelever, medfører det ofte en forstørret lever, som følge af meget bindevæv og færre leverceller. Det vil medføre, at der kommer en stigning i trykket i portåre-systemet, hvorved der bl.a. kan dannes åreknuder ved spiserøret, der relativt nemt kan komme til at bløde. Samtidig størkner (koagulerer) blodet dårligt, fordi der samtidig er mangel på de faktorer, der er nødvendige; de dannes også i leveren, som jo er lidende.

Den behandling du står overfor, med "et rør i leveren for at lette trykket", er formentlig den såkaldte TIPS (Transjugular Intrahepatic Portosystemic Shunt) dvs. der skabes en forbindelse mellem leverens portåre-system og det almindelige blodkredsløb. Herved sænkes trykket, og risikoen for blødninger fra åreknuderne ved spiserøret vil derved mindskes. Det kan blive nødvendigt at udskifte stenten (røret) med mellemrum. Selve proceduren udføres under gennemlysning af særligt uddannede speciallæger.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 17.06.2008
Annonce