Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg komme til at dyrke idræt på samme niveau efter en achillessene ruptur?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er lige nu i behandling for en overreven achillessene (achillesruptur). Senen blev revet over i forbindelse med en fodboldkamp, hvor jeg hørte et højlydt smæld mens jeg løb. På sygehuset kunne lægen konstatere, at senen var revet helt over, og at jeg skulle opereres. Det er nu ca. 1½ måned siden uheldet skete. Jeg har været til kontrol to gange og fik under det sidste besøg grønt lys til at begynde at gå på foden uden brug af hverken krykker eller walker-støvle. Forinden havde jeg selv skulle indstille walker'en til henholdsvis 20, 10 - og 0 grader, således at min fod til sidst blev sat tilbage i normal position. Herefter har jeg gået et par ture med krykker, hvor jeg har støttet let på foden - uden større smerter - og har altså endelig fået lov til at smide walkeren. Nu er jeg så igang med at gå på foden (jeg har fået et lille hælindlæg som jeg skal gå med i et par måneder).

Benet føles naturligvis en smule stift og muskulaturen i benet er svundet ind. Området omkring senen føles stramt og er en smule hævet, men jeg er ret overbevist om, at det blot er arvævet og ikke selve senen. Altså er forløbet gået som forventet, hvilket jo er godt. Jeg har dog læst, at det kan være rigtig svært at komme til at dyrke idræt på samme niveau som før (jeg er dog ikke sikker på om min kilde er pålidelig.) Er det rigtigt? Selve forløbet er gået som planmæssigt, og jeg har i skrivende stund fuld føling i foden. Lægen, der opererede, konkluderede også, at senen nok skulle blive ligeså god som før, eftersom senen så sund og rask ud - og eftersom jeg er ret ung (20 år)? Jeg har søgt på nettet, men det er svært at finde information om emnet. Plejer senen at blive ligesom ny, eller skal jeg indstille mig på, at jeg kan få svært ved at dyrke sport for eftertiden?

Venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg tror som udgangspunkt ikke du skal være bange for ikke at kunne dyrke sport almindeligt igen. Det kan tage sin tid at blive klar. Det er rigtigt, at man kan opleve, at der ikke er helt så mange kræfter i foden ved nedadbøjning som tidligere, da senen måske ikke kan stramme helt så meget op som tidligere. Det bliver næppe noget problem i din alder.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopædikirurgi og idræt

Sidst opdateret: 11.06.2008
Annonce