Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Bør man udelukke sukker fra kosten?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har nogle spørgsmål om sukker. Er sukker virkelig så dårligt, som alle siger det er, og bør man bare gå over til light-produkter? Inge af mine veninder spiser eller drikker noget med naturligt sukker i. De hævder, at der alligevel er sukker i alt andet, kød, brød og ost, og derfor kan man lige så godt få mindre af det, når man drikker sodavand. Jeg spiser normalt og træner regelmæssigt, og de få gange jeg har lyst til en sodavand, så vælger jeg den med sukker. Er det helt forkert, og burde jeg helt udelukke sukker fra min kost?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Når vi taler om sukker, taler vi groft sagt om kulhydrater, eller mere specifikt simple kulhydrater, som er kulhydrater, der består af en eller to enheder, mono- og di-saccharider. For at kroppen kan optage disse molekyler, skal de nedbrydes til monosaccharider, hvoraf de vigtigste er glucose, fuctose og galactose. De mest almindelige disaccharider er sucrose (almindeligt hvidt sukker), maltose (stivelse) og lactose (mælkesukker). Kroppen har nogle specifikke enzymer, som nedbryder disaccharider til monosaccharider, for at de kan optages fra tarmen. Ved mælkeintolerans mangler man eksempelvis det enzym, som omdanner laktose til galaktose og glucose.

Det enkle svar på, om sukker er ”dårligt”, er et rungende nej – tværtimod er det væsentligt for kroppen at få. Og som dine veninder så rigtigt siger, findes det i mange fødevarer. Som med alt andet, gælder det, at det skal indtages i rette mængder. Tidligere har sukker været beskyldt for at være fedende, men det gælder kun, hvis man indtager mere, end kroppen har behov for.

Sukker, særligt glucose, har et højt glykæmisk index, det vil sige, at det medfører en hurtig stigning i blodsukkeret, men desværre også et hurtigt fald efterfølgende, hvilket medfører en ny sultfornemmelse. Når du vælger en sodavand med sukkerindhold efter træning giver det til gengæld god mening, for du får fyldt depoterne op igen. Det er især vigtigt, hvis man træner for at styrke, og ikke for at tabe sig. Om du skal vælge den almindelige sodavand i dagligdagen eller en light afhænger af dit øvrige energiindtag. Men drikker du kun sodavand en gang imellem, vinder du ikke meget ved at skifte til light. I de senere år har light-produkter vundet mere og mere frem. Man skal dog være meget påpasselig med hvilke fordele, man tilskriver disse produkter, idet energiindholdet ofte er næsten ligeså høj som i det ”almindelige” produkt, blot har man ændret sammensætningen, så fedtmængden er reduceret til fordel for kulhydrater. Det betyder altså, at betegnelsen ”light” ikke kan sidestilles med ”sundt”.

Ved light-produkter er det meget vigtigt (også) at se på energiindholdet i varen, og ikke mindst fordelingen af energiindholdet. Sodavand er dog et af de få produkter, som i light-udgaven stort set ikke indeholder nogen kalorier, men omvendt findes eksempler på light-saftevand som faktisk indeholder flere kalorier end sodavand med sukker! Samlet set bør du tilpasse dit energiindtag efter din vægt. En almindelig person har brug for ca 35 kcal/kg/dag, og fordelingen af energikilder bør være fornuftig. Du skal ikke udelukke sukker fra din kost, men i stedet forsøge at indtage en type kulhydrater med et lavt glykæmisk index. Oplysninger om dette kan findes i tabeller blandt andet på internettet.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 17.06.2008
Annonce