Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke symptomer kan for højt eller for lavt stofskifte medføre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Hvad er mon formålet med, at lægen har sendt mig til laboratoriet og få taget en prøve vedr. stofskiftet? Hvad kan problemer med stofskiftet medføre? Hvilke symptomer (kan) vise sig? Jeg har søgt efter en beskrivelse om stofskiftet, men har ikke kunnet finde noget. Under netdoktor, beskrives spørgsmål relateret til rygestop, slankekure osv. Jeg har nogen gange svært ved at forstå hvad min læge forklarer. På forhånd tak for hjælpen

Venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Årsagen til, at din læge har taget en stofskifteprøve, er, at det indgår som standard i forbindelse med hypertension; for højt blodtryk. Årsagerne til hypertension er for langt de fleste patienter ukendt, og det kaldes derfor essentiel eller primær hypertension. Der er dog en række tilstande, der kan forårsage hypertension, og som derfor skal udelukkes i diagnosticeringen, således at man er sikker på, der ikke er tale om en sekundær hypertension på baggrund af en anden lidelse. Når man har hypertension, øges risikoen for andre hjertekarsygdomme, herunder uregelmæssigheder i hjertets rytme, de såkaldte arytmier. Der er altså her tale om en tilstand, hvor hjertet enten begynder at slå for hurtigt eller for langsomt, eller hvor hjertet slår uregelmæssigt. Derfor kontrollerer din læge løbende din hypertension for at sikre, at du er velbehandlet, og at der ikke tilstøder komplikationer.

For højt stofskifte er ikke så sjældent årsagen til, at en patient pludselig oplever en arytmi. Enten i form af en atrieflimren (uregelmæssig hjerterytme) eller takykardi (for hurtig puls). Der er derfor vigtigt for din læge at vide, at dit stofskifte er normalt. Hvis det er tilfældet, skal han altså ”blot” tænke på hjertet, hvis der skulle tilstøde en rytmeforstyrrelse på dit hjerte. Symptomer på for højt stofskifte vil i øvrigt være hjertebanken, vægttab, svedtendens, uro og tendens til løs afføring. Ses som en særlig kombination af symptomer som Basedow’s eller Grave’s sygdom.

For lavt stofskifte har i mindre grad indflydelse på hjertet men kan være årsagen til lav puls. Symptomerne iøvrigt er især koncentrations- og søvnbesvær, vægtstigning, træthed, forstoppelse og tendens til at fryse. Herudover ses ofte tør hud og udtynding af hår og negle, samt en initiativløshed, som i svære tilfælde kan minde om depression.

Forstyrrelser i stofskiftet udgår fra skjoldbruskkirtlen, glandula thyreoidea, som anatomisk er lokaliseret fortil på halsen på niveau med strubehovedet. Stofskifteforstyrrelser lader sig enkelt behandle med medicin, der enten nedsætter hormonproduktionen (ved højt stofskifte), eller ved tilførsel af det manglende hormon (ved lavt stofskifte). Kirtlen behøver ikke fysisk at ændre sig ved sygdom men kan vokse i form af en struma. I sådanne tilfælde vil der ofte blive tale om behandling udover medicinen for at normalisere stofskiftet.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.06.2008
Annonce