Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan samleveren gøre for at få en lægelig vurdering af mandens ændrede adfærd?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

En mand på 84 år er over kort tid gået fra at være meget aktiv og sund af sin alder. Passede en større have, cyklede og gik ture dagligt ca. 30-60 min. pr. dag. Nu er han pludselig uinteresseret, træt og ukoncentreret. Han sover betydeligt mere end normalt og væltede for nyligt på sin cykel, uden at der kan gives en årsag hertil. Han vil ikke selv søge læge. Når parret får besøg, er han åben og indbydende som altid, men forsvinder ud af samtalen og virker ikke tilstedeværende rent mentalt. Reagerer faktisk i disse tilfælde kun på henvendelser, hvor han ellers altid selv har taget emner op. Han er ikke bange for læger normalt og har hidtil fået et årligt tjek hos sin læge uden, at der har været gener i forhold til hans alder. Nærmeste pårørende er hans to børn, men nærmeste kontakt er hans samlever, da manden er enkemand. Samleveren og manden har hver sin læge. Hvad kan samleveren gøre for at få en lægelig vurdering af mandens ændrede adfærd og iøvrigt hjælpe ham?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Samleveren til den mand, du omtaler, kan i princippet ikke gøre noget som helst uden, at manden giver sin tilladelse eller samtykke hertil. I de fleste tilfælde vil en praktiserende læge dog være lydhør over for henvendelser fra pårørende, idet patienter ind imellem befinder sig i en tilstand, hvor de ikke selv kan overskue at tage kontakt til lægen. Jeg mener dog, at samleveren bør drøfte med manden selv, om ikke han kunne være interesseret i en kontakt til lægen, og evt være behjælpelig med at etablere denne.

Det er meget vanskeligt at give et godt bud på, hvad der er galt med den mand, du omtaler i dit spørgsmål, da der kan være fysiske såvel som psykiske årsager til hans tilstand. Det kan med alderen i betragtning være oplagt at tænke på diagnoser som demens eller depression. Der står ikke beskrevet, om han er blevet undersøgt efter sit cykeluheld, men hvis han har slået hovedet i den forbindelse, bør det i hvert fald ske. Adfærdsændringer, som dem du beskriver, kan være udløst af medicin, og det kan relatere sig til forskydelser i kroppens indhold af sporstoffer, de såkaldte elektrolytter. Jeg håber, det lader sig gøre at få overtalt manden til et lægebesøg.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.09.2008
Annonce