Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn halter ved høj dagstemperatur, hvad skyldes det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Dette spørgsmål er vedrørende min søn på 21 mdr. Sidste sommer i en periode, hvor det var meget varmt (omkring 30 grader), begyndte han midt på dagen at halte, det var umuligt at vurdere, om han havde ondt i fod, knæ, hofte eller andet. Der var ingen reaktion ved tryk op ad ben og hofte. Jeg bemærkede dog en stivhed i benet. Vi var på skadestuen, men der var intet at se, og de mente, det var vokseværk (han blev dog ikke røntgenfotograferet). Det gik væk i løbet af 4-5 dage. Nu har vi lige haft et identisk forløb, også hvor dagstemperaturen var oppe på 30 grader eller mere. Dog har jeg denne gang bemærket, at halten var mindre udtalt hver gang, han havde været i badebassin med koldt vand. Det var han ca. 5-6 gange den ene dag, hvor halten og stivheden så blev slem igen efter en halv times tid. Han har ikke været forkølet eller syg op til eller efter forløbet. Hans humør, appetit og søvnmønster har været uændret, dog har han gerne ville bæres rundt. Håber I kan hjælpe.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit spørgsmål, som dog ikke kan besvares med sikkerhed. Din søns symptomer med halten tyder på en ganske let reaktiv forandring i et led i det ben, han halter på. Denne forandring øges ved høje temperaturer, idet slinhinderne hæver lidt op, når det er meget varmt, og så kan en ganske let forandring øges så meget, at det begynder at give symptomer. Årsagen til den reaktive forandring kan være flere, både banale infektionssygdomme og mere kroniske ledsygdomme, og kræver nærmere undersøgelser bl.a blodprøver og evt scanning af benet.

Du skriver ikke, om det er samme ben han halter på, men reaktive forandringer kan godt ændres fra det ene led til det andet. Det er svært på mindre børn at fastslå, om det er i fodled, knæled eller hofteled, og derfor vil det ofte være nødvendigt at scanne hele benet. Jeg vil foreslå at få ham nærmere undersøgt hos specialist i børnesygdomme eller evt på en børneafdeling, som har speciale i ledsygdomme hos børn - i hvert tilfælde hvis symptomerne fortsat er til stede eller evt kommer igen.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i pædiatri

Sidst opdateret: 21.08.2008
Annonce