Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kan jeg sikre min datter, at det er ok at være i børnehaven?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min datter på 3 år, som nu har gået i integreret institution fra hun var 7 mdr., er begyndt om morgenen, når jeg afleverer hende, at græde fuldstændig hysterisk og klamre sig til min hals. Hver morgen, når hun vågner, siger hun til mig, at hun ikke vil i børnehave i dag (hun startede uden problemer 5/5-08), og at jeg ikke må gå fra hende, for så bliver hun ked af det. Vi har lige holdt 2 ugers sommerferie - faren, mig, vores datter og vores søn på 11 mdr. Hun plejer ikke at græde, når jeg går, og når hendes bedste veninde Emilia også er der, plejer der ikke at være problemer. Men nu er det ligegyldigt hvem der er der, så må pædagogerne hive hende ned fra mig og holde hende, så jeg kan komme ud af døren.

Det er et forfærdeligt mareridt at skulle tvinge sig selv som mor ud af døren på den måde og se sit barn blive holdt fast. Jeg har prøvet at blive der en halv time for at sige ordenligt farvel og sikre mig, at hun finder noget/nogen at lege med osv. Men jo længere jeg bliver der, jo sværere har hun ved at sige farvel. Jeg synes selv, at jeg giver hende godt med opmærksomhed, trods lillebror, for jeg er klar over, at hun har brug for en del for tiden, men det problem vi har om morgenen tager altså livet af mig! Jeg er tæt på grådens rand hver gang, jeg går fra børnehaven. Kan I hjælpe mig med at forstå, hvad det er min datter vil? Jeg kan ikke finde ud af, hvordan jeg kan sikre hende, at det er ok at være i børnehaven?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Ja, det er virkelig hårdt at forlade et grædende, ulykkeligt barn i institutionen, og det lader til, at det er en ok institution, siden din datter i begyndelsen var glad nok for at komme der. Efter jeres sommerferie, hvor I alle fire har holdt sommerferie, er det blevet helt galt for hende. Hun græder, når du skal forlade hende, og din datter vil ikke give slip på dig. Du har prøvet at blive lidt længere i børnehaven, men det bliver det ikke bedre af - så hvad kan du gøre andet end at give hende mere opmærksomhed når I er sammen?

Jeg tror, at det handler om jalousi i forhold til lillebror. Kunne du lade hende som storesøster hjælpe med at skifte ble på lillebror samt andet praktisk arbejde for lillebror? Giv hende anerkendelse som den store pige, hun nu er, hun kan gøre ting, som lillebror ikke kan. Kunne faren tage sig lidt mere af lillebror, således at du kunne tilbringe tid alene med hende - gøre "pigeting" med hende, undersøge hvad hun virkelig godt kan lide, give hende oplevelser, hvor lillebror ikke er med, således at hun oplever, at hun er "den store", og at hun er elsket af sin far og dig? Din datter vil vænne sig til at være i børnehaven, idet hun vil ønske at være der ligesom mange andre børn er der, så du må nok gøre dig lidt hård, når du forlader hende om morgenen, således at hun forstår, at ligesom du går på arbejde, skal hun være i børnehaven. Det hjælper ikke at trække tiden ud, når du afleverer hende, hvorimod lidt fasthed fra din side vil være en bedre hjælp. Dette er en overgang, og inden længe vil din datter acceptere, at du forlader hende om morgenen, idet hun oplever, at hun er elsket af jer, og at I henter hende hver dag. Så slip dine bekymringer og glæd dig over den tid, du kan tilbringe sammen med din lille pige.

Med venlig hilsen

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut

Sidst opdateret: 21.08.2008
Annonce