Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan konstaterer man, om det er en insulinom, og hvad gør man ved en 72 timers fastetest?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg vil gerne spørge til insulinom, en svulst, der sidder ved bugspytkirtlen og producerer "kunstig" insulin. Hvordan ved man, om man har en sådan, og hvordan kan det konstateres? Kan man afgøre det ved hjælp af MR-scanning? Hvilke symptomer har man?

Jeg har været til en 72 timers fastetest, som desværre blev afbrudt for tidligt af personalet på sygehuset, da jeg blev meget dårlig (de var ikke klar over, hvad de skulle). Jeg danner for meget insulin og kan derfor ikke producere de enzymer, der nedbryder maden i tarmen. Kan man gøre noget ved det?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Ved en 72 timers fasteundersøgelse tager man løbende blodprøver for at kunne bestemme koncentrationen af glukose (blodsukker), og senere også insulin. Som følge af det lave blodsukker kan man, som du har oplevet, få det dårligt med hovedpine, kramper, synsforstyrrelser, hjertebanken, angst eller bevidstløshed. Det er derfor, det skal foregå på et hospital, hvor man så kan tilføre sukkerholdige væsker (drop), hvorved symptomerne vil forsvinde. Det er således de samme symptomer, man vil have i sin dagligdag, omend i mindre grad.

Insulinom er en lille svulst, oftest mindre end 2 cm, der er lokaliseret i bugspytkirtlen og består af de samme celler, der normalt danner insulin i bugspytkirtlen. Det er en meget sjælden sygdom med kun 1-4 tilfælde om året ud af en million mennesker. Når man ud fra symptomerne har fået mistanken, skal bugspytkirtlen derfor nøje undersøges.

Her anvendes både ultralyd, eventuelt samtidig med en kikkertundersøgelse, CT-, MR- eller helt specielle skanninger, for at kunne finde et eller flere små insulinomer. Den endelige behandling er kirurgisk, og foregår ligesom undersøgelserne, på enkelte special-afdelinger. Operationen kan enten foregå åbent gennem et sår i bugvæggen eller med kikkert-kirurgisk teknik. En lille procentdel af insulinomer vil vise sig at være ondartede, og her kan kemoterapi også være nødvendig i behandlingen.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Mave-tarm kirurg, dr.med.

Sidst opdateret:
Annonce