Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er forskellen på atypisk trigeminusneuralgi og atypiske neurogene ansigtssmerter?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Hvad er forskellen på atypisk trigeminusneuralgi og atypiske neurogene ansigtssmerter? Kan man intet gøre overhovedet mod disse lidelser andet end tage morfika? Jeg har atypisk trigeminusneuralgi, dvs. ondt i tænder og kæber i begge sider. Smerterne er i varierende styrke fra murrende til uudholdelige. Håber meget på svar.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Trigeminusneuralgi er en svært smertefuld tilstand, som man ikke kender årsagen til. Det er en tilstand, som påvirker den nerve, som dækker følesansen i ansigtet, nervus trigeminus. Den består af tre grene, som henholdsvis dækker panden, kinden og hagen. Udtrykket atypisk trigeminusneuralgi har jeg ikke hørt om før. Man taler om trigeminusneuralgi, når kriterierne for denne lidelse er til stede, og om atypiske ansigtssmerter, hvis der er smerter i ansigtet, som ikke opfylder kriterierne for trigeminusneuralgi.

De kriterier som skal være opfyldt ved trigeminusneuralgi er;

  • Ensidige, kraftige, kortvarige smertejag i ansigtet. Oftest sv.t. kinden eller hagen, mere sjældent panden.

  • Ingen ledsagesymptomer (eks. Tåreflod)

  • Optræder flere gange dagligt

  • Symptomfri mellem anfaldene. I dit tilfælde kan det lyde, som om du lider af atypiske ansigtssmerter, og der vil behandlingen som oftest ”kun” være smertebehandling.

Man kan dog også forsøge med nogle typer af epilepsimedicin, der påvirker nervecellernes signalgivning, hvilket formentlig spiller en rolle ved denne type af smerter, men det afhænger af, hvordan en neurolog vil tolke dine smerter. Ved den egentlige trigeminusneuralgi kan man behandle med glycerolinjektion eller kirurgi, hvor man forsøger at aflaste nerven, men da det er behandlinger, som indebærer en vis risiko, bør de reserveres til den egentlige trigeminusneuralgi.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.09.2008
Annonce