Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Risikerer jeg skader på hjernen ved ophold i højder på 6 km?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung mand på 23 år, der overvejer at tage til Tanzania til december og bestige Kilimanjaro. Men jeg læste for nyligt i Weekendavisen, at man kunne for varige mén på hjernen af ophold af længere tid i den højde. Det er jeg ikke så interesseret i. Så jeg har søgt på nettet for at få lidt afklaring omkring omfanget af de skader. Men det eneste, jeg fundet, er en debat, hvor en, der lyder som om han har styr på det, udtaler, at han ikke mener, det er så slemt, som en spansk undersøgelse skulle vise, det var. Dette er for mig et meget spinkelt grundlag at tage en beslutning på, derfor håber jeg, at I kan hjælpe mig! Jeg vil nemlig meget gerne af sted. Men må også være realistisk og veje det op imod risikoen og konsekvenserne. Kilimanjaro er lige knap 6 km højt. Håber virkelig, I kan hjælpe, eller måske bare henvise til et sted, hvor jeg kan få lidt støre indblik?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Når man taler om skader på hjernen ved ophold i højder som dem, du taler om, er det ikke så meget selve opholdet i højden, der er problemet, mere opstigningen til den pågældende højde. Det drejer sig om det, der hedder højdesyge. Efterhånden, som man stiger til vejrs, vil indholdet af ilt i luften falde. Det er i sig selv ikke farligt og netop det, som mange idrætsfolk faktisk udnytter, når de sover i ”højde-telt” for at stimulere kroppen til at danne flere røde blodlegemer, der jo transporterer ilt rundt i kroppen – disse dannes for at kompensere for det manglende ilt-tilbud i luften.

I forbindelse med opstigning er det meget vigtigt, at man giver kroppen lov til at klimatisere sig undervejs og vænne sig til den højde, den skal fungere i. Risikoen, hvis ikke man gør det, er, at man kan udvikle højdesyge i varierende sværhedsgrad. Den variant, som kan give skader på hjernen, hedder HACE (High Altitude Cerebral Edema), hvor hjernen svulmer op pga væskeudtrædning, ødem, og det er en potentielt livstruende tilstand. Det gælder derfor om at respektere de lette symptomer på højdesyge som er kvalme, hovedpine og svimmelhed og stoppe opstigningen, så kroppen kan vænne sig til de nye omgivelser.

Det er meget individuelt hvor hurtig en opstigning, kroppen kan klare, uden at få symptomer på højdesyge, men generelt kan man regne med mellem 100 og 300 meter per døgn. Såfremt du er sund og rask og i god fysisk form, bør der ikke være fare for dit helbred, såfremt du træffer de korrekte forholdsregler til en sådan tur. En bjergbestigning er ikke noget, man ”bare gør”, og det kræver lang forberedelse for at minimere de risici, man møder på sin vej.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.09.2008
Annonce