Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mit barn vokser ikke, hvad skyldes dette?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min henvendelse drejer sig om min knap 2-årige pige, der bare ikke vil vokse. Hun bliver 2 den 18. september 08 og måler 77 cm og vejer 8,1 dd. Hun har været inden for "hospitalssystemet" i to år til december. Hun blev født ved planlagt kejsersnit 14 dage før tiden og vejede 3920 g og 51 cm lang. De første par dage var hun meget sulten og spiste egentlig godt, til hun var 14 dage gammel. Natten til dag 14 vågnede vi ved, at hun ikke trak vejret og var blå. Hun rystede og var panisk. Vi fik hende tilbage igen og hun trak vejret. Vi vågede over hende resten af natten og skyndte os til læge om morgenen. Der kaldte de det en nærvuggedøds-oplevelse, og så startede vores mareridt for alvor.

Mange nætter, hvor vi skiftedes til at være oppe og se hende sove, indtil vi fik en apnøealarm på hende. Men hun stoppede også med at ville spise. Hende appetit blev mindre og hun voksede ikke. På hospitalet fandt man ud af, at hun også led af astmatisk bronkitis, og vi måtte på et tidspunkt give hende ilt hver anden time. Nu er hun næsten to og den astmatiske bronkitis forsvandt, da hun blev 1 år. Appetitten kom igen for ½ år siden men øv. Hun vokser ikke og tager ikk på. Hun spiser ikke meget, men hun spiser. Hospitalet har taget hundredevis af blodprøver, men intet positivt kommer tilbage. De er også bekymrede for hende men ude af stand til at finde en diagnose (hvis en sådan kan findes). Lider let af sygdomme og smittes let. Hun har ikke et gram fedt på kroppen og er bare lille. Findes der nogle hospitaler med speciale på dette problem? Vi tilses pt af Nykøbing Falster hospital, men de afviser at ville sende hende videre til andre, da de mener, de har hånd om problemet. Gode råd ønskes meget gerne.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg kan naturligvis ikke sige dig, hvad din datter fejler på det foreliggende, men jeg kan give dig nogle råd. Det, at din datter var stor ved fødslen, og at hendes højde- og vægtkurve bøjer af i forhold til de normale kurver, er ikke normalt, og man må se at finde årsagerne. Og der kan være flere. Det er normalt, at børn vækstmæssigt står i stampe, når de er syge, men så plejer de at indhente det, når de bliver raske. Vil foreslå, at hun bliver undersøgt for stofskiftesygdomme, mave-tarmsygdomme samt genetiske årsager til ringe vækst for bare at nævne nogle, men det er vigtigt at se et sådant barn og de undersøgelser, der er lavet, for at lægge et mere konkret program. Der er jo frit sygehusvalg her i Danmark, så du kan blot bede din læge om en henvisning til en anden børneafdeling f.eks Rigshospitalet eller måske endnu bedre til Hvidovre eller Glostrup børneafdelinger, hvor der er specialister i børns vækst og også de mange forskellige årsager, der kan være til, at et barn ikke vokser.

Med venlig hilsen

Birgit peitersen

Speciallæge i pædiatri

Sidst opdateret: 30.09.2008
Annonce