Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er stærkt plaget af mavesyre, hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 17 år, der er stærkt plaget af mavesyre, da jeg i perioder får hvidlige kugler af mavesyre op gennem spiserøret og i munden. Jeg var ved lægen for ca. 1½ år siden, hvor jeg fik præparatet Balancid, men det har ikke hjulpet. Det er forskelligt, hvor meget der er, det er meget i perioder. Jeg lider ikke af smerter i maven, som mange andre skriver om herinde. Om natten vågner jeg nogle gange med disse hvidlige kugler i halsen/munden, og efter det startede, har jeg også haft meget "sur" smag i munden, når jeg vågner, og dårlig ånde, hvilket jeg ikke havde førhen. Mit spørgsmål er: Hvad kan dette skyldes? Hvilken medicin kan jeg tage for det?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det er altid en god ide at stille en diagnose, for at kunne give den mest effektive behandling, og ikke bare behandle symptomer. Det er umiddelbart svært i dit tilfælde, fordi der mangler nogle væsentlige oplysninger f.eks. om det, at du er plaget af mavesyre betyder, at du har svie bag brystbenet, sure opstød, bøvser eller halsbrand. De hvide kugler, du omtaler, kunne være slim, der har samlet sig. Man bør derfor foretage nogle undersøgelser, for at komme til klarhed over, hvad der egenltig foregår i din fordøjelseskanal.

Den første er en kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Fører det ikke til nogen præcis diagnose, så skal man tænke på, at mavetarmkanalen, lige fra munden og til endetarmen og anus, fungerer som en helhed. Foreligger der f.eks.en funktionsforstyrrelse i den nederste del, eksempelvis i tyktarmen, kan det komme til at betyde, at mavesækken fungerer langsom og tømmer sig dårligt, og resultatet er, at man oplever det som for meget mavesyre med nogle af de symptomer, som du har. Samtidig vil op mod 10-20 procent af patienter med en eller anden form for forstoppelse i perioder lide af rigtig dårlig ånde.

Næste skridt vil derfor være at undersøge tyktarmens funktion, bl.a. med en såkaldt betemmelse af passagetiden (colontransittid), hvorimod en kikkertundersøgelse af hele tarmen ikke vil bidrage med særlige oplysninger i din unge aldersgruppe; dog bør endetarm og anus vurderes. Da dine gener jo har stået på længe, kan jeg derfor ikke give nogle gode forslag til behandling, men kun opfordre til at blive undersøgt som anført. Det kan f.eks. foregå på Tarmlaboratoriet på Nordsjællands hospital i Helsingør, der er et af de få steder, hvor sådanne undersøgelser sættes sammen.

Bedste hilsener

Dennis Raahave overlæge, dr.med.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 16.09.2008
Annonce