Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn får røde/ brændende ører, hvad skyldes det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en søn på 8 år. Han er autist, og det kan være svært at få en forklaring fra ham, når noget er galt. Han får sommetider røde/brændende ører. Det er tydeligt, det generer ham, han bliver meget vred, når det sker. Jeg kan mærke på hans ører, at det er meget varmt. Det er det ydre øre, og han har ikke ondt inde i øret. Han har tidligere lidt meget af mellemørebetændelse. Det hjælper at sætte isposer eller koldt vand på, så går det væk igen. Selve anfaldet (hvis jeg kan kalde det anfald) varer 5 til 10 minutter. Det kommer meget pludseligt, så det er ikke i forbindelse med noget specielt, f.eks. hvis han løber eller hopper - det kan komme, når vi spiser, spiller playstation eller går tur. Håber, i har hørt om det før og kan give mig et godt råd.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det lyder som om, din søn oplever et fænomen, som hedder flushing. Flushing er en tilstand, hvor man i huden, typisk i ansigtet, oplever, at blodkarrene udvider sig og medfører rødme af huden og varmefornemmelse. Årsagen til dette fænomen kendes ikke, og der er derfor heller ikke nogen egentlig behandling.

Flushing er dog associeret til en række forskellige udløsende faktorer, specielt forskellige typer af medicin, hvad nok ikke er tilfældet for din søn. Herudover kan det udløses af bl.a. stress og kulde, og man ved også, at det kan fremprovokeres af forskellige typer fødevarer. Særligt nitrit og nitrat spiller en rolle, og det er jo stoffer, der bruges som konserveringsmidler i mange typer fødevarer, bl.a. spegepølse. Nyere undersøgelser har også vist, at nikotin kan spille en rolle i forbindelse med flushing, så I skal undgå, at jeres søn udsættes for passiv rygning. Iblandt kan man (såfremt problemet har en stor indvirkning på dagligdagen) forsøge med symptomatisk medicinsk behandling. Dette kan I tage op med jeres læge, da det beror på en individuel vurdering, om en sådan behandling kan komme på tale. Det lyder dog, som om I allerede har fundet en god måde at håndtere hans symptomer på.

Med venlig hilsen

Morten Svenning

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.09.2008
Annonce