Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har krampeanfald og ingen ved hvad jeg fejler, hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg tillader mig at kontakte dig, da jeg er havnet i en ret så fastlåst situation og gerne vil høre, om du kan komme med løsningsforslag. Jeg faldt den 17/3-2006 og fik en hjernerystelse og blev herefter indlagt på sygehus bevistløs og med kramper. Siden har jeg fået konstateret post-commotionelt syndrom i moderat grad. Mit problem består i, at krampeanfaldene aldrig er stoppet, og at det etablerede system ikke kan finde ud af, hvad det skyldes (epilepsi kan ikke måles), derimod har jeg fået at vide, at det kan skyldes en psykisk overbelastning af kroppen, som så reagerer med kramper, og at kognitiv terapi muligvis vil have en virkning.

Jeg er undersøgt af både neuropsykolog og psykiater, og ingen mener, der er tale om en psykisk overbelastningsreaktion. Mit prolem består i, at jeg er "løbet" tør for muligheder - jeg "falder" ud af sygedagpengesystemet, da ingen vil tage ansvar for, hvad jeg fejler, og hvad det skyldes - dermed har jeg ingen muligheder for behandling. Jeg hører meget gerne, om du har hørt om lignende tilfælde, og om du har kendskab til eksperter på området, der kan hjælpe mig videre.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det lyder som en svær situation at befinde sig i. Du skriver, at du lider af post-commotionelt syndrom, altså et syndrom med symptomer der er opstået efter, at du har haft hjernerystelse. For dit vedkommende lider du af tilbagevendende kramper. Du oplyser, at du er undersøgt af speciallæger i både neurologi og psykiatri, men ingen af disse kan give dig en forklaring på dine symptomer. Du nævner selv, at epilepsi ikke kan måles. Til det vil jeg nævne, at nogle neurologiske afdelinger har mulighed for at indlægge folk til en slags overvågning, hvor patienten tilkobles en masse elektroder, som fortløbende registrerer den elektriske aktivitet i hjernen samtidig med, at patienten videofilmes over typisk et døgn eller to, altsammen med henblik på at afsløre eventuelle centre i hjernen, hvorfra krampeanfald kan udløses.

Du skriver, at du har fået at vide, at din krop måske er blevet overbelastet og derfor reagerer med kramper, men jeg savner lidt oplysninger om, hvem der har sagt dette til dig. Under alle omstændigheder er der næppe videnskabeligt belæg for, at kognitiv terapi skulle virke mod kramper. Jeg fornemmer en vis desperation i din forespørgsel - hvad gør du? Du kunne eventuelt diskutere muligheden for indlæggelse og overvågning for at afsløre, om du måske alligevel lider af epilepsi. Hvis der ikke kan findes en organisk (d.v.s. kropslig) årsag til dine anfald, kan der være tale om en såkaldt somatiseringstilstand - altså at en psykiatrisk problemstilling manifesterer sig med kropslige symptomer. I givet fald, kunne det nok være nyttigt for dig, at konsultere en speciallæge i psykiatri. For så vidt angår dine problemer med sygedagpengesystemet, er jeg ikke den rette til at rådgive dig og henviser derfor til den ansvarlige sagsbehandler i din kommune. Jeg håber, at ovenstående kan bringe dig lidt videre i, hvad du beskriver som en fastlåst situation.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 16.09.2008
Annonce