Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan jeg gøre ved arlignende forhøjninger og fordybninger i huden?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et problem på mine balder, lår og hofte, hvor der på huden er arlignende forhøjninger og fordybninger. Jeg har haft dem i meget lang tid - så lang tid, jeg kan huske. Længden varierer meget, og de fleste steder kan man bare se dem men ikke mærke dem. Hvad kan jeg gøre ved dette? Kunne være utrolig dejligt at få dem væk.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

De ukendte ar på balder, lår og hofter kan sommetider være fremkommet i en tidlig ungdom, hvor patienten ikke har kunnet lade være med at kradse på stedet. Resultatet kan vise både forhøjninger og fordybninger. Forhøjningerne forekommer ved kraftige ardannelser. Er en forhøjning særlig høj og har bredt sig ud over arrets grænser, taler man om et keloid. Keloider kan behandles med indsprøjtning af binyrebarkhormon. Området kan også rammes af strækmærker (Striae). Disse er stribeformede og forekommer i forbindelse med hurtig vækst af den ene eller anden grund; men her vil det normalt være fordybninger og ikke forhøjninger. Strækmærkerne forsvinder ikke sådan af sig selv. Der er imidlertid muligheder for at mindske strækmærker med laser. Chancerne er bedst, når de ikke har varet for længe. Forekomst af følger efter forskellige hudlidelser kan heller ikke udelukkes; men det kræver yderligere oplysninger. Det vil være rimeligt at søge hudlæge.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 22.09.2008
Annonce