OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Bør man opereres for testikelvridning?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung mand på 23, som oplevede en testikelvridning, da jeg var yngre. Min mor vidste godt, hvad det var, så vi skyndte os på hospitalet, men da vi ankom, var det gået over af sig selv. Jeg har til tider oplevet, at det er sket igen og igen men er overstået ligeledes af sig selv. Mit spørgsmål er: burde jeg få den operation, så det ikke sker igen, eller er det meget normalt, at det sker og går over?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du beskriver, hvad der kan have været et tilfælde af såkaldt "torsio testis" eller testikelvridning - dvs. en tilstand, hvor testiklen snor sig om sin længdeakse. Det vil medføre, at blodkarrene til testiklen også bliver snoede, så testiklen pludselig er ved at blive "kvalt". I visse tilfælde vil testiklen af sig selv dreje tilbage, så det hele går i sig selv. I princippet kan en læge også dreje testiklen på plads. Ellers bør man operere med det samme for at redde testiklens blodforsyning og ved en sådan operation sy testiklen fast i pungen, så det hele ikke gentager sig på et senere tidspunkt. Det er ikke enhver mand, hvor denne testikelvridning kan komme.

Forudsætning for, at det kan ske, er, at der er for god plads omkring testiklen. Testiklen er omgivet af en del hinder. Den inderste af disse slutter ikke helt tæt til testiklen, men hos de fleste så tæt, at en testikelvridning ikke kan finde sted. Nogle drenge har imidlertid en så løs inderste hinde, at testiklen kan bevæge sig for meget. Kun hos den nyfødte dreng kan en testikelvridning forekomme uden denne forudsætning er til stede. Man kan ikke uden en operation afgøre, om forudsætningen for, at testikelvridning kan forekomme, er til stede. Derfor er det så vigtigt, at enhver dreng eller ung mand straks kommer på sygehus, hvis han pludselig får hævelse og smerter ved en testikel.

Selvfølgelig kan der være andre årsager til pludselig hævelse og smerter, f.eks. akut betændelse i bitestiklen. En sådan betændelse er dog sjælden hos en mand yngre end 20 år og yderst sjælden hos en dreng, der endnu ikke er i pubertetsalderen. Når jeg derfor selv ser en pludselig opstået, smertende hævelse af testiklen hos en dreng eller en ung mand, så vil jeg som hovedregel altid operere akut. Principielt kan testikelvridning opstå hos mænd i alle aldre, men risikoen for dette aftager dog hastigt efter 25-års-alderen. I dit tilfælde er spørgsmålet imidlertid, om man nu bør operere dig forebyggende. Det er svært at svare på. Selv om operationen, hvor testiklen sys fast, er en lille operation, så indebærer enhver operation en eller anden risiko.

Flertallet af kirurger syr testiklen fast ved at sy gennem testiklens ydre skal og videre ind i pungens skillevæg - en metode jeg ikke selv anvender. Principielt er det ikke sundt at få en tråd syet gennem testiklens skal! Man bør derfor altid have en god grund til at operere. Der findes ingen "faste regler", så du ville nok få ret forskellige råd hos forskellige kirurger. Personligt ville jeg hellere undlade operation nu, men til gengæld aftale med dig, at hvis du igen får pludselige smerter i pungen, så skulle du indfinde dig med det samme i vores afdeling. Hvis der kun går få timer fra symptomerne opstår til operation, så vil man næsten kunne garantere, at din testikel nok skal klare sig.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologiske sygdomme

Sidst opdateret: 19.10.2008