Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der ikke bare nogle mennesker der har et højere tryk uden at fejle noget?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i dag meldt mig ind i et motionscenter, her fik jeg et lille "sundhedstjek", instruktøren målte mit blodtryk og kondital. Mit blodtryk er for højt siger han 157/114 og en puls på 54. Han syntes jeg skulle få det målt hos lægen. Mit kondital er højt (har trænet en del de sidste år) 43,7. Jeg føler overhovedet slet ikke, jeg fejler noget, tværtimod føler jeg mig stærk. Jeg er 46 år, kvinde, 164 cm høj, 70 kg, kraftig muskel- og knoglebygning. Er der ikke bare nogle mennesker, der har et højere tryk end "normalen" uden at fejle noget?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Nej. Der er ikke nogen mennesker som ”bare” har et højt blodtryk uden at fejle noget! For højt blodtryk, hypertension, er en tilstand, som man hos 95-98% af patienterne aldrig finder årsagen til. Det er en tilstand, som er meget betydende for udviklingen af alvorlig sygdom i kredsløb og hjerne, og derfor ikke noget, man skal acceptere ligger for højt. Det ”normale” blodtryk har altid være offer for spekulationer, men i dag ved man, at det højest acceptable blodtryk for en ellers rask person er 140/90, og formentlig vil denne værdi falde yderligere i årene, der kommer. Det kræver gentagne målinger af blodtrykket for at stille diagnosen hypertension, og det vil din praktiserende læge tilbyde dig at gøre.

Blodtrykket varierer udover dagen, ugen, måneden og året, og derfor kan et øjebliksbillede – som en enkelt måling i den sammenhæng udgør – ikke bruges til ret meget. Det er ikke sikkert, at dit blodtryk rent faktisk er for højt, men såfremt man ved gentagne målinger af dit blodtryk finder det i samme størrelse, er der ingen tvivl om, at dit blodtryk er for højt. Det lumske ved hypertension er netop, at det hyppigste symptom er; ingenting! Derfor kan man gå rundt i længere tid med en ubehandlet og potentiel farlig tilstand i kroppen. Blodtrykket er påvirkelig af din fysiske form, og en sund levevis vil være med til at holde blodtrykket nede. Men det er desværre ikke altid nok, og der er også mange ukendte faktorer, som spiller ind på blodtrykket. Vi kender ikke dem alle, men vi har efterhånden fundet frem til en række gode og gavnlige behandlinger. Jeg syntes, du skal følge den opfordring, din fitness-instruktør gav dig, og opsøge din praktiserende læge. Her vil du kunne få en ordentlig udredning en gang for alle. Hvis dit blodtryk rent faktisk ligger så højt, som du skriver, bør du behandles for det.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 14.10.2008
Annonce