Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er plaget af for meget tamluft og prutten, hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er 22 år, studerende på en videregående uddannelse og har gennem ca. 1 år lidt af voldsomt mavebesvær - tynd mave/diaré. Jeg har så længe tilbage jeg overhovedet kan huske været frygtelig plaget af ekstrem meget tarmluft og er ofte i situationer, hvor det ikke er muligt at lufte en vind, hvilket efterfølgende har givet stærke mavesmerter. Normalt prutter jeg højlydt, konstant og uafbrudt - min mave rumler altid meget højlydt, specielt upassende har det været ved eksamener både nu og i gymnasiet, hvor der er stille i eksamenslokalet, ved min sidste eksamen havde jeg dog mulighed for at sidde alene i et rum - med stor forståelse fra min lærer. Problemet er ikke større ved eksamener, blot mere ubelejleligt, så det er ikke pskysisk betinget. Jeg har gudskelov en forstående kæreste, der har opfordret mig til at søge lægehjælp! Men det har jeg efterhånden gjort flere gange, dog uden det store resultat. Jeg har fået piller, der skal minimere tarmluften, de hjælper lidt, når jeg tager en overdosis, men ikke bemærkeselsværdigt! Jeg har bestilt tid hos min læge i næste uge (samme læge, samme problem) og vil i den forbindelse spørge dig, om der er noget specielt, jeg kan henlede lægens opmærksomhed på, så jeg ikke igen går derfra med et uløst problem. Det er virkelig et meget, meget stort problem for mig, og det forringer mit liv, min ungdom og jeg er ved at give op.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

For megen luft i tarmene og tit at skulle af med den er stærkt generende, da det jo både kan give lyd fra sig og lugte ilde. På latin kalder vi det flatus, der betyder en vind, på dansk at slå en prut. Men hvor kommer al den luft fra? Den del af føden, som vi ikke kan fordøje, bliver til slut transporteret til tyktarmen, hvis vigtigste funktion er at trække vand tilbage til kroppen og derved danne afføringen. Under passagen gennem tyktarmen bliver den mere og mere fast, og når afføringen når til endetarmen, får vi en trang og går på toilettet, hvor endetarmen så tømmer sig. Imidlertid har det vist sig, at i den vestlige verden er der mange mennesker, der har en hæmmet funktionen af tyktarmen. Det fører til en ophobning af afføring, men nu i hele tyktarmen, både i højre og venstre side. Samtidig har nye undersøgelser vist, at dette kan ske, selvom man har afføring hver dag; afføringen kan ligeledes være både fast og tynd. Samtidig er der ofte oppustet eller udspilet mave, og af og til mavesmerter.

Normalt skal man jo slå en prut engang imellem, men hvis der er for megen afføring i tyktarmen, vil bakterierne også udvikle megen luft, der en blanding af flere forskellige luftarter, nogle stærkt ildelugtende. Populært sagt er tarmen fra at være et transportorgan for afføring blevet omdannet til en silo. Det kan brede sig så meget, så det også medfører dårlig ånde. Da afføringsmønstret ikke i sig selv giver oplysninger om denne tilstand, må man foretage en såkaldt passagetid igennem tyktarmen for at afsløre den. Man skal synke en lille kapsel med markører (små ringe, ufarligt)) og på røntgenbillederne vil man da kunne se, om der foreligger den såkaldte "skjulte forstoppelse", som beskrevet her. Det er der meget, der kunne tyde på. Hvis det allerede er begyndt i barneårene, kan der samtidg være tale om en medfødt længere tyktarm. Sideløbende kan man også undersøge, om der skulle være særlige årsager til de tynde afføringer. Hele undersøgelses-programmet er foreløbig kun tilgængeligt på Tarmlaboratoriet. På baggrund af resultatet af undersøgelserne kan man herefter starte en behandling, der bygger på korrekt kost og væske, motion, og særlig fremmende medicin, for at indlede hvad man har kaldt "en genoptræning af den dovne tyktarm". Det har vist sig at kunne lykkes i langt de fleste tilfælde: Ingen oppustethed, normal formet afføring og luft-afgang.

Bedste hilsener

Dennis Raahave, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 19.10.2008
Annonce