Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor er ernæring vigtig ved sygdom?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Mit spørgsmål omhandler egentlig ikke mig selv sådan umiddelbart, men det drejer sig generelt om ernæring ved sygdom. Hvorfor er det, at man ikke ved sygdom og deraf manglende appetit kan udnytte dette til en slankekur? Hvorfor er det nødvendigt med en sufficient ernæring ved sygdom og indlæggelse? Og hvorfor er det, at man får højere stofskifte ved sygdom?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Ved sygdom indtræder kroppen i en form for alarmberedskab der har til formål at fremme de processer der hjælper til at komme over sygdommen. Denne tilstand er komplex og kræver en større mængde energi at opretholde end de ”almindelige daglige funktioner”. I kombination med at man typisk har nedsat appetit og dermed nedsat kalorieindtag ved sygdom, oplever de fleste mennesker at tabe sig i forbindelse med sygdom.

Når en sygdomsprocess sætter ind, går kroppen i såkaldt katabol tilstand, hvor der nedbrydes muskelvæv for at udnytte de proteiner der findes deri. I modsætning hertil, er den anabole tilstand hvor kroppen genopbygges. Vi kender dette udtryk fra de anabole steroider der er medvirkende til at nogle bodybuildere på ganske kort tid kan opbygge en imponerede kropsbygning.

For at modvirke den katabole effekt, er det uhyre væsentligt at kroppen tilbydes tilstrækkelig næring. Grunden til at man ikke bør udnytte en sygdomsprocess til en effektiv slankekur er netop det ovenstående faktum. Det er nemlig ikke fedtvævet kroppen angriber først når der indtræder sygdom, men derimod muskelvæv, og dermed vil man altså opnå et uhensigtsmæssigt og i sidste ende helbredsfarligt vægttab. Ernæring i forbindelse med sygdom er et problem som fylder enormt meget i det danske sundhedsvæsen, og noget der især i de sidste 10 år er sat massivt fokus på. Når man er syg har man behov for et tilstrækkeligt ernæringsgrundlag for ikke i værste fald at forværre sygdommen. Det er især vigtigt med rigelige mængder af protein, hvorfor mange kronisk syge supplerer deres almindelige kost med proteindrikke. Når stofskiftet bliver højere ved sygdom, skyldes det i al sin enkelthed de ovenstående ting som netop er reguleret af stofskiftet.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 31.03.2009
Annonce