Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har nu gennem 3 måneder haft utrolig ondt i min højre testikel, hvad kan det være?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har nu gennem 3 måneder haft utrolig ondt i min højre testikel og området ved siden af, hvor posen begynder med smerter 10-15 cm ovenfor min højre testikel. Jeg har været ved min læge 3 gange, som har undersøgt mine testikler og trykket mig i maveregionen. Jeg har været på sygehuset for at blive scannet for lyskenbrok og fik scannet mine testikler, for bla. at se efter knuder.

For 2 uger siden var jeg igen på sygehuset for at blive undersøgt. Hun trykkede mig lige ved siden af min testikel, undersøgte mine testikler og maveregion. De har alle samme svar: Vi ved ikke, hvad der er. De kan ikke se noget på scanninger, og kan heller ikke mærke noget unormalt. Mine blodprøver er 100% i orden. Vandladning helt fin. Dog svimmelhed og utilpashed det meste af tiden, lidt som om jeg har feber (men det har jeg ikke), en del hovedpine. Mine testikler bevæger sig også mere end normalt. Alt tyder på at være ok, bortset fra jeg har ondt konstant. Jeg spiser ganske normalt og varieret, og dyrker motion ca 2 gange om ugen i motioncenter. Hvad gør jeg? Skal jeg "tvinge" min læge til eventuelle flere undersøgelser? Hvad kan du give af gode råd?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Vi møder regelmæssigt nogle mænd, der som du har smerter omkring en testikel, og hvor vi ikke kan påvise noget unormalt. Du har fået foretaget alle de undersøgelser, jeg synes er helt rimelige i et tilfælde som dit. Og her begynder så dilemmaet. Man kan bedst holde foredrag for dig om alle de sygdomme, du ikke fejler.

Bedst er det jo, at der ikke er fundet kræft i din testikel, men uanset alle disse gode nyheder er du bare ikke kommet af med dine smerter. Det er jo kirurgers problem, at når vi ikke kan påvise en sygdom eller "fejl", så kan vi ikke foreslå en behandling udover smertestillende, og dette er ingen god løsning for dig. Det eneste, jeg kan foreslå, er, at man undersøger for, om dine smerter sidder svarende til inderlårets muskelsenes tilhæftning på bækkenet. Ja, det lyder lidt indviklet, men hvis du går til din læge med dette svar, er det den såkaldte "adduktorsene tilhæftning", han/hun skal se på. Denne sene hæfter lige ved pungens begyndelse ind mod penis. Smerter på dette sted forveksles ofte med smerter ved testiklen. De kan typisk opstå hos f.eks. fodboldspillere og hører vel til en af årsagerne til "lyskensmerter". En anden årsag, som jeg selv ved for lidt om, er smerter inde i selve lyksekanalen.

Hvis dine smerter sidder ved denne "adduktorsene tilhæftning" bør du henvises til en interesseret ortopædkirurg. Jeg tilføjer det lille "interesseret", fordi jeg har oplevet ortopædkirurger uden erfaringer med sportsfolk, som bare ikke "gad" have med denne tilstand at gøre. Omvendt har jeg engang undersøgt en mand, der som barn fik syet den ene testikel ned i pungen. Mange år senere fik han smerter "ved testiklen", og hele to gange var han blevet opereret i pungen, hvor man fjernede arvæv (som altid vil være der efter en tidligere operation!). Nu havde han igen smerter, og da jeg syntes, det lød fuldstændig forkert, at han skulle få smerter fra arvæv i pungen, ledte jeg grundigere og fandt ham øm præcist på denne adduktorsene tilhæftning. En netop interesseret ortopædkirurg ordnede det hele fuldstændigt med et ganke lille indgreb mod denne sene-tilhæftning. Jeg håber, du får held med det videre og ønsker god bedring.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 18.11.2008
Annonce