Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan betændelse to gange i bitestiklerne have nogen indflydelse på hans frugtbarhed?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver fordi min kæreste (nu 25 år) for 2 1/2 år siden havde betændelse i sin ene bitestikel (husker ikke hvilken), hvor han blev undersøgt flere gange på hospitalet med ultralyd og podninger, men de kom aldrig frem til, hvorfor betændelsen var opstået. Vi blev begge testet negativt for klamydia. Han blev behandlet med antibiotika og kom sig efter lidt tid. Men i går fik han igen ondt i den ene bitestikel, den var meget øm og hævet, så vi ringede efter vagtlægen. Han mærkede på den og fastslog, at det var betændelse i bitestiklen, og min kæreste fik igen penicillin. Jeg synes dog, det er underligt og ubehageligt, at han får det to gange. Alle steder ser jeg, at der står, at det oftest er klamydia, der er skyld i betændelsen, men når det nu ikke er det, hvad kan det så være? Lægen sagde, at han skulle have det varmt, kan man få betændelse af at have haft det for koldt? Endelig er jeg ret bekymret for hans frugtbarhed. Kan betændelse to gange i bitestiklerne have nogen indflydelse på hans frugtbarhed? Jeg er lidt bekymret for ham, så jeg håber I kan svare på mine spørgsmål.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er korrekt, at man hos yngre mænd (< ca. 40 år) først tænker på klamydia som mulig årsag til betændelse i bitestiklen. Jo yngre manden er, des større er sandsynligheden for, at det er klamydia, der er årsagen. Hvis man er sikker på diagnosen betændelse i bitestiklen, vil man derfor hos de yngre ordinere en behandling, som også vil ramme klamydia, mens man vælger et andet antibiotikum hos mænd > 40 år. Langt oftest kan man ikke påvise en årsag til betændelse i bitestiklen.

I slutningen af 1990'erne blev der foretaget en undersøgelse i Danmark af mænd > 40 år med betændelse i bitestiklen. Formålet var at teste behandling med to forskellige antibiotika. Jeg nævner denne undersøgelse, fordi det var påfaldende, at man hos det store flertal ikke kunne påvise, hvorfor de blev syge. Hos de fleste mænd er det en engangsforestilling at få denne betændelse, men nogle får betændelsen flere gange. Jeg synes, at din kæreste efter endt behandling bør undersøges for, om hans blæretømning er normal. Han bør derfor henvises til en urologisk afdeling.

Imidlertid er det ret sandsynligt, at man ikke kan påvise noget forkert ved hans blærefunktion, og, ja, så står man i den utilfredsstillende situation, at man ikke kan foreslå noget forebyggende. Det med, at kulde skulle forårsage betændelsen, tror jeg ikke på. Der er nok især nogle kvinder, der mener at de får problemer med underlivet eller blærebetændelser af kulde, men personligt har jeg altid undret mig over, hvorfor vinterbadere så ikke bliver syge! Hvis en bitestikel bliver varigt forandret af gentagne betændelser, kan det medføre en nedsat transport af sædceller gennem bitestiklen. I den forstand kan det påvirke frugtbarheden, men hvis den anden testikel er rask, er risikoen imidlertid lille. Derudover er det nærmest umuligt at undersøge, om den ene testikel er dårligere til at "levere" sædceller end den anden! Hvis andre end jer læser dette svar, skal jeg for en ordens skyld minde om, at drenge og mænd yngre end ca. 20 år næsten aldrig får betændelse i bitestiklen. I sådanne tilfælde skal en læge altid overveje, om der er tale om testikelvridning, og så skal man hellere sende den pågældende på sygehus for at få det afklaret. Jeg beklager, at jeg ikke kan give mere præcise råd eller forklaringer og må nøjes med at ønske god bedring.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 18.11.2008
Annonce