Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn har haft blod i sæden, hvad er galt?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg spørger på min søns vegne! Efter samleje har han trang til vandladning, men ser at der kommer blod ud. Han bliver lidt bange og flytter over til håndvansken for bedre at kunne se og her kommer en 5-krone-stor blodklump ud efterfulgt af flydende blod, der forholdsvis hurtigt aftager. Ingern smerter og ingen svien! Hvad skete der? Skal han søge læge?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Din søn har haft blod i sæden - såkaldt hæmatospermi. Det er helt ufarligt men nok generende. Historien omkring denne tilstand er nogenlunde følgende: Endnu i 1970'erne undersøgte man mænd med blod i sæden som om, der havde været blod i urinen. De blev derfor undersøgt med røntgenundersøgelse af nyrerne og kikkertundersøgelse af urinblæren (cystoskopi). I 1980'erne var det en international opfattelse, at man slet ikke behøvede at foretage nogen undersøgelser, så man beroligede bare disse mænd.

Efter 1990'erne undersøger man igen. Nu siger man, at hos mænd > 50 år kan blod i sæden måske være et tegn på tidlig kræft i prostata, så man tager blodprøve (den såkaldte PSA) og vil ofte foretage ultralydscanning af prostata og naturligvis tage vævsprøver fra prostata, hvis mistanken om kræft fortsat er til stede. Derudover må jeg erkende, at i stigende grad driver læger nu "defensiv medicin". Heri ligger, at af angst for at overse noget, undersøges patienter for alt muligt på mindste mistanke. Så hos mange mænd undersøges der - igen som i 1970'erne - som om der var tale om blod i urinen. Jeg vil imidlertid fastholde, at hos en blot 24-årig mand uden andre tegn på sygdom, er der slet ikke grund til at iværksætte undersøgelser eller behandling. Der kan sikkert blive en periode - måske af flere måneders varighed - hvor han igen vil opleve blod i sæden, men efterhånden vil det ophøre af sig selv. Principielt bør din søn måske have urinen undersøgt for evt. bakterier, men mere end det, kan jeg ikke svinge mig op til. Og mod min mening oplever jeg, at mange læger nærmest som en rutine giver en antibiotikakur til en ung mand som din søn. Jeg synes bestemt ikke, man skal behandle uden at undersøge først, om behandlingen overhovedet er nødvendig! Så både du og din søn skal ikke være bekymrede. Det er generende og irriterende for din søn, hvis det gentager sig med afgang af blod, men det skal nok gå i sig selv på et tidspunkt.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 18.11.2008
Annonce