Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skyldes min behåring øget antal mandlige hormoner?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Er en pige på 14 år, som er halv dansker og halv pælestinenser. Jeg har et problem, som jeg har haft siden jeg var omkring 12 år, og det er, at jeg har mange sorte hår overalt på kroppen - maven, brystet, ryggen osv. Det er ikke sådan at de er vildt tydelige, men de kan alligevel ses. Min veninde siger, at det kan have noget at gøre med, at jeg har flere mandlige hormoner, kan det være rigtigt? I så fald, hvad kan jeg gøre for at få dem væk?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Din beskrivelse af den øgede behåring kan passe med tilstanden hirsutisme. Ved den forstår man en øget behåring af mandlig type hos en kvinde. Den skyldes en relativ eller reel øget påvirkning af mandligt hormon, (øget androgen påvirkning).

Hypertrikose kan ramme både kvinder og mænd og kan indeholde en meget lang række forskellige hårlidelser, der forekomme på større eller mindre områder, være fremkommet ved forskellig medicin eller ej, være familiær eller ikke og undertiden være racebetinget.

Ved hirsutisme bør der overvejes gynækologisk undersøgelse og hormonundersøgelse. Ved nogle tilstande behandles med antiandrogene stoffer. Behandlingen bør anvendes af speciallæger med speciel erfaring. Kosmetiske behandlinger forskellige typer kan være blegning, barbering, voksning, epilering og fjernelse ved laserbehadling.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i dermatologi

Sidst opdateret: 18.12.2008
Annonce