Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har min søn ganespalte?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min søn blev født sund og rask på Malaga sygehus den 5 nov. 53 cm og 4,46 kg, normal fødsel igangsat uge 41+ 6. Da jeg så 14 dage senere er ved børnelæge, siger hun, at han kun har den bløde del af ganen eller halsen, forstår hende ikke helt. Hun siger, at jeg skal til en ansigtsspecialist i Malaga, men der er lang tid til, jeg kan få en tid, og så er jeg nok taget til DK. Hvad kan det være, og skal jeg være bekymret. Det er som om man kan se helt ned i halsen, at der er noget, der skal være lukket bag drøbelen. Håber du kan hjælpe mig med at opklare, hvad det kan være.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

På din beskrivelse lyder det, som om dit barn kunne lide af ganespalte. Ganespalte er en relativt hyppig medfødt misdannelse, idet 1/500 nyfødte har denne misdannelse i et eller andet omfang. Samlet betegnes det som læbe-gane-spalte, og kan variere fra en lille ubetydelig defekt til store omfattende ansigts-misdannelser. 10% af børnene har også andre misdannelser. Årsagen til læbe-gane-spalte er ukendt men skyldes formentlig arvelige faktorer og opstår i de første uger af graviditeten.

Behandlingen er kirurgisk, og i dit barns tilfælde kan det lyde, som om der er tale om en isoleret ganespalte, og her vil operation ofte foretages, når barnet mellem 1 og 1½ år gammelt. Det er naturligvis væsentligt, at du hurtigst muligt bliver tilset af en ekspert i denne tilstand, da det kan have betydning for barnets evne til at spise tilstrækkeligt. I Danmark vil barnet oftest blive tilset inden for de første døgn efter fødslen. Om du skal være bekymret, afhænger naturligvis af misdannelsens omfang og barnets trivsel i øvrigt, men det er vanskeligt at sige noget konkret om uden at kunne undersøge barnet. Jeg syntes, du skal presse på for at få undersøgt dit barn.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.12.2008
Annonce