Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er en broksæk, og hvordan skal jeg forholde mig efter en lyskebrok operation?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Er blevet opreret for lyskebrok på Bispebjerg Hospital onsdag d. 5 november. Diagnose: min bughule er bristet i højre side med det resultat, at mine tarme sank ned i min pung. Kirurgen fortæller mig ved undersøgelsen medio oktober, at mit brok er stort, og jeg skal opereres akut hurtigst muligt - ved undersøgelsen tager det kirurgen god 10 minutter at presse mine tarme på plads i bughulen. Operationen går godt og min pung er meget rynket efter udspilningen af tarmenes tilstedekomst og derfor meget løs hud, men når jeg mærker efter i min pung, er der ikke kun 2 testikler, og som han forklarer også en "broksæk", og han forklarer, at den bliver mindre med tiden, men idag søndag 4 dage efter oprationen syntes jeg godt nok, den "broksæk" fylder godt i min pung og er blevet større, efter jeg er kommet hjem dagen efter operationen. Mit spørgsmål er: hvad er en broksæk? Og hvordan skal jeg forholde mig til det? Skal jeg være afventende for at se, hvad der sker? Og hvor længe skal jeg vente på, at den bliver mindre? Håber i kan hjælpe mig med mine spørgsmål.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Ved et brok (latin: hernia) forstår man, at bughinden skyder sig ud igennem en naturlig åbning f.eks.til lyskekanalen. Når åbningen kaldes naturlig, er det fordi både sædstreng og blodkar kommer indefra og går igennem lyskekanalen for at kunne komme ned til testiklerne i pungen. I dit tilfælde må der samtidig have været tale om en svaghed i bagvæggen af lyskekanalen, som gør, at tarmene kan falde ned i pungen. Her vil de jo fortsat være omgivet af bughinden, og det er denne del, man kalder broksækken. Operationen består i at bringe tarmene op fra pungen og tilbage i bughulen og forstærke bugvæggen med et kunstigt net for at forhindre, at der kan komme et nyt brok i fremtiden. Derfor kan du efterfølgende konstatere, at pungen er blevet mere tom. Når der nu er kommet noget, der fylder op i pungen igen, er det mest sandsynlige, at der har dannet sig en blodansamlig, som ikke er så usædvanligt. Det er altså ikke nogen broksæk, medmindre der er tale om, at tarmene igen er faldet ned i pungen, og operationen dermed ikke er lykkedes. En større blodansamling vil forsvinde igen, men først efter lang tid (måneder). Man opererer sædvanligvis ikke for det. I tvivlstilfælde kan man undersøge indholdet i pungen ved hjælp af ultralyd. God bedring.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarm kirurgi.

Sidst opdateret: 09.12.2008
Annonce