Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn på 9½ år lider af inkontinens, hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har brug for hjælp vedrørende min søn på 9½ år, som lider af inkontinens. Han blev renlig, da han var omkring 3½ år både om natten og om dagen. Da han som knap 6 årig skulle starte i førskole (SFO), begyndte inkontinens-problemerne så småt at dukke op.

Han har så de sidste 3½ år døjet med nattevæderi samt urin- og afføringsinkontinens om dagen. Han er blevet undersøgt, hvor det viste sig, at hans blærekapacitet ikke var helt stor nok, men med træning skulle det blive bedre. Vi har haft jævnlig kontakt med sygeplejerske og læge og fulgt sygehusets programmer og skemaer, de har kigget på hans kost, og det er ok (jeg minder ham om at drikke ofte, da han ellers glemmer det), har haft faste toilettider, fået skole og SFO til at hjælpe. Han var på Movicol det meste af 2007 og i 2008 har han sovet med ringeapparat.

Status nu: Ingen problemer om natten, men næsten dagligt er han våd i bukserne, nogle gange lidt, andre gange mere. Cirka 3 gange i ugen er der afføring. Han har i en lang periode ikke haft afføring i bukserne, men inden for de seneste 3 uger sker det hyppigt igen.

Jeg har efterhånden givet op over for ordinær medicin og har fra starten haft en fornemmelse af, at det er psykisk. Hans far og jeg bor ikke sammen og har ikke gjort det i mange år. Jeg er ved at give op. Jeg kan mærke, at det bliver sværere og sværere for mig at lade være med at blive irriteret over det og skælde ham ud. Jeg ved, det ikke hjælper, men er dybt frustreret over, at vi tilsyneladende ikke kan komme problemet til livs. Jeg overvejer nu at søge alternativ hjælp i form af hypnose. Har I nogle erfaringer med det, og kan I eventuelt anbefale en dygtig hypnotisør i Jylland, som har erfaring i at behandle børn? Eller har i andre forslag?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit spørgsmål vedrørende din søn på 9 år med inkontinens . Som udgangspunkt synes den gamle myte om at inkontinens hos børn skyldes psykiske faktorer ikke at være sand hos langt de fleste børn. Nyere undersøgelser har derimod vist, at der ofte er underliggende fysiske forklaringer på den manglende kontrol over blære og tarm. Ligeledes er det blevet klart, at der er en tæt forbindelse mellem forstyrrelser i blære og tarm, og dette synes at være tilfældet hos din søn.

En meget almindelig årsag til afførings-inkontinens hos børn, der tidligere har haft fuld kontrol, er forstoppelse , som der ifølge din beskrivelse også har været mistanke om hos din søn. Hvis forstoppelsen har stået på tilstrækkelig længe, kan den forstyrre blærefunktionen og medføre urin-inkontinens.

I de fleste tilfælde vil man først fokusere på at udelukke alvorligere underliggende tilstande (for eksempel medfødte misdannelser) og derefter at behandle forstoppelsen for til sidst behandle blæresymptomerne (hvis de fortsat er til stede).

Diagnosen kronisk forstoppelse kan være svær at stille, og behandlingen kan være vanskelig. Det lyder på din beskrivelse som om man har fulgt ovenstående strategi med din søn men endnu uden at opnå fuld kontrol over blære og tarm. Jeg forstår fuldt ud din frustration men husk, at han ikke kan gøre for, at han endnu ikke har opnået kontrol over sin blære og tarm. Tro mig, - der er ikke noget han hellere vil end at ændre på det, hvis han kunne.

Jeg vil forslå, at din søn igen bliver henvist til en børnelæge eller en børneafdeling for primært at sikre, at hans tarmforstyrrelse er behandlet godt nok. Jeg vil derimod ikke anbefale hypnose, idet der ikke er evidens for at en sådan behandling virker. Desuden er mulige bivirkninger af hypnose på børn ikke kendt.

Med venlig hilsen

Søren Rittig,

dr.med, overlæge og klinisk lektor,

speciallæge i børnesygdomme

Læs mere

Læs temaet om børn og inkontinens

Sidst opdateret: 17.01.2012
Annonce