Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan skyldes min langsomme sårheling?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er 18 år og har spørgsmål omkring sår. Hvis jeg får et sår eller en vabel, går der længe, inden den heler, og det heler ikke helt. Det kommer heller ikke til at se ud, som før jeg fik det, men derimod får jeg sådan nogle røde områder. Hvad kan det skyldes? Mangler jeg nogle vitaminer eller hvad kan der være galt?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Din beskrivelse af en langsom sårheling eller langsom heling af en vabel er ikke så nem umiddelbart at give et sikkert svar på. Du har spurgt, om du manglede vitaminer. Det kan da ikke helt udelukkes, selv om det vil være sjældent hos en i øvrigt sund og rask 18-årig. Det kan imidlertid aldrig skade at tage vitaminkombinationspræparater som ABCD.

Det er helt andre, der kan have disse problemer. Det drejer sig eksempelvis ved personer med blodmangel, sukkersyge, dårlig almentilstand, dårlig ernæringstilstand og rygning. En anden faktor er, at en manglende sårrensning kan give langsom sårheling. En sådan rensning kan finde sted med makrogol med klorhexidin 1% og også 0,05%. korhexidin, begge kan anvendes. Har man ikke dette, kan man benytte såkaldt isotonisk saltvand. Ved en mere langvarig behandling kan også flamazine creme benyttes. Ved en langsom sårheling kan man desuden få hjælp fra sin læge. Røde områder efter åbne sår er almindelige, de plejer så godt som altid at svinde.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 09.12.2008
Annonce