Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har min søn en udviklingsforstyrrelse?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en på alle måder dejlig dreng på 4 år, men i den sidste tid har jeg tænkt en del over, om der skulle være noget afvigende ved hans adfærd. Han har altid været meget aktiv. Jeg lagde mærke til det allerede, da jeg var gravid med ham. Fra det tidspunkt, hvor jeg kunne mærke liv, var han "i gang" det meste af tiden. I dag er han så fire, og han er stadig meget aktiv. Der findes øjeblikke, hvor han er rolig, som f.eks. når han ser en film, hører en historie, eller leger med et lego-projekt. Men ellers er han hele tiden i bevægelse, og der er tit noget maniskt over den måde, han leger. Nogle gange, når jeg siger til ham, at han skal prøve at sidde stille, siger han, at det kan han ikke.

I det store og det hele går det godt i børnehaven, men på det sidste har der været dage, hvor han har været i konflikt med andre børn, fordi at han går hen og tager legetøj f.eks. uden at spørge om lov. De siger også, at han har været vred, uden at der har været en klar årsag til det. Han er meget anspændt, når jeg afleverer ham, men de siger, at han fungerer fint, sidder pænt ved bordet, klarer fint at følge de rutiner, der er, og leger også godt med nogle bestemte børn. Hjemme hos os er det nødvendigt at holde øje med ham hele tiden. Han er meget rastløs, og kommer tit i konflikt med hans to-årige søster og er også lidt voldsom nogle gange. Når han så leger med noget, er det som regel ikke særlig lang tid ad gangen, og så skal vi igen i gang med noget nyt. Når det så bliver aften er han meget meget træt. Det er nok ikke noget galt i det, men det der bekymrer mig er, om det skyldes, at han generelt er så anspændt. Han er i hele taget meget uafslappet, og det føles efterhånden så sjældent, at vi har øjeblikke, hvor han er helt afslappet, og vi bare kan nyde at være sammen. Uden at have det store bekendtskab til ADHD og lignende forstyrrelser, er mit spørgsmål, om det lyder som en udviklingsforstyrrelse, eller om jeg lyder som en overbekymret mor.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er svært at sige på det foreliggende, om der er noget galt, men jeg tror det ikke. Det lyder, som om han er en rigtig dreng. Det er normalt, at børn i hans alder er aktive hele tiden, mens de er vågne. Han er dog ved at være i den alder, hvor det er vigtigt at lære ham også at sidde stille og være i ro og koncentrere sig. Du og børnehaven kan hjælpe ham ved at sørge for, at der er faste rutiner omkring ham, og der ikke sker alt for meget dagen igennem. Det er også vigtigt, at han stimuleres og opfordres til at lege med sit legetøj/ høre historie, musik eller lignende og ikke fare fra det ene til det andet, samt at der er en voksen hos ham, som kan hjælpe ham med at sidde stille.

Det er også vigtigt, at der ikke hele dagen igennem sker alt for meget omkring ham, men at han hjælpes til at holde sig lidt i ro og koncentrere sig, først i kortere tid men efterhånden længere og længere. Dvs lidt mere ro og faste rutiner omkring ham både hjemme og i børnehaven så tror jeg, at han gradvis vil blive mere rolig. Det er rigtigt, at ADHD kan vise sig som nogle af de symptomer, du beskriver hos din søn, men disse børn plejer også at have udviklingsforstyrrelser og andre problemer. Hvis mine råd ikke hjælper, må I søge specialisthjælp f.eks på en børneafdeling i jeres nærhed. Håber ovennævnte kan hjælpe.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i pædiatri

Sidst opdateret: 09.12.2008
Annonce