Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man få vandladningsproblemer hvis man holder sig for meget?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 20-årig mand der gennem længere tid været plaget af vandladningsproblemer, formentlig forstørret prostata af hvad jeg kan læse mig til. Mit spørgsmål går ikke så meget på, om det er det jeg fejler, men mere på, om en gammel vane kan have været skyld i, at jeg nu har problemerne. Jeg tror de fleste har hørt om myten med, hvis man holder sig for meget, så kan man få vandladningsproblemer. Netop det med at holde sig har jeg tidligere gjort meget, i det jeg altid har haft problemer med at bruge fremmede toiletter. Mit spørgsmål er derfor: Er der noget om snakken? Kan man få vandladningsproblemer - af den ene eller anden form - hvis man holder sig for meget?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Blærehalskirtlen - prostata - er nødvendig for, at en mand er frugtbar. Sædceller kan ikke overleve "turen til befrugtning af et æg", hvis de ikke er beskyttede af sædvæske, som bl.a. dannes i prostata. I princippet er mænd frugtbare kort efter puberteten, men man regner med, at den endelige anatomiske "modning" af prostata nok først er afsluttet omkring 25-års alderen. Meget af vores viden om organer stammer fra de undersøgelser, man tidligere foretog ved obduktion af en afdød.

Efterhånden udføres der næsten ingen obduktioner, men det er en anden historie. Fra obduktionsstudier ved man, at allerede hos mænd i 35-års alderen kan man påvise begyndende degeneration i prostata. Rent klinisk regner man dog med, at det først er hos mænd i 45-års alderen, at de kan begynde at få symptomer fra en forstørret prostata. Langt oftest er det dog et besvær, som først mænd over 60 år begynder at få. Som grov regel siger man, at 25 % af alle mænd over 50 år på et tidspunkt vil søge læge for et vandladningsproblem. Langt flere mænd vil dog vide, at de med alderen tisser dårligere end tidligere, og mange af disse føler så ikke, at de behøver lægehjælp. Du er 20 år, så glem alt om en forstørret prostata!

Derimod er der noget om, at man ikke skal tilstræbe at få en selskabsblære. Hvis man gør det til en regel at holde sig længe, kan det mange år senere give problemer med en for stor blære. Problemet har nok størst betydning for mænd, netop fordi de senere i livet har sværere ved at komme af med vandet. Nu skriver du kun, at du vandladningsproblemer, men beskriver ikke nærmere, hvori de består. Det er sjældent, at der er noget galt hos en mand i din alder, men hvis du synes, der er problemer, bør du nok tage en snak med din læge om det. For en ordens skyld bør man sikre sig, at du ikke har bakterier i urinen. Langt oftest har unge mænds vandladningsproblemer noget at gøre med, hvad og hvor meget de drikker. Ud fra de oplysninger du skriver, kan jeg ikke sige mere - kun skal jeg gentage: Du har ikke forstørret prostata!

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 18.12.2008
Annonce