Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal jeg stoppe med at se ham?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 19 år der for godt 3 måneder siden mødte en fyr på 31. Vi har stadigvæk ikke noget helt fast parforhold, da det ikke er så længe siden vi har mødt hinanden, og da aldersforskellen jo er ret stor. Han er tidligere misbruger, men har været "clean" i 8 år, og lever i dag et helt normalt liv. Jeg ved at han før har haft et temperaments problem, men jeg ved ikke om han har haft decideret voldelig adfærd. Jeg har selv været udsat for vold som barn, ikke fordi jeg har været et af de børn der gik rundt med blå mærker, men der har været nogen voldelige episoder, som helt klart har sat sit præg på mig selvom episoderne er blevet bearbejdet sammen med en psykolog.

Det der alligevel har fået mine alarmklokker til at ringe, er at han for det første er glad for at dominere i sengen (f. eks. tænder han meget på at binde mig), det skulle der ikke være noget unormalt i, da det desuden er noget vi begge to godt kan lide. Men der er alligevel to episoder, som jeg senere er kommet til at tænke videre over.

Første episode var den gang han lagde sin hånd op på min hals, og ligesom legede at han var ved at kvæle mig. Den eneste kan jeg har hørt om det før, var hos min venindes exkæreste, som var meget voldelig. Han har efterfølende spurgt mig om det var noget han måtte gøre. Her svarede jeg klart nej, og han har ikke gjort det siden.

Anden episode var den gang jeg efter nogen overtalelse gik med til at have sex mens jeg havde lettere menstruation. Under "agten" tændte han lyset fordi han ville se om jeg blødte, og jeg ved ikke om jeg tager fejl. Men jeg tror han tændte på det. Grunden til at det får mine alarmklokker til at ringe er, at jeg har hørt at voldelige mænd bliver tændt af at få deres voldsofre til at bløde, at det skulle aktivere et urmenneske hormon, eller sådan noget. Derudover ved jeg at han tænder på hvis det gør lidt ondt på mig, når vi er godt i gang på lagnerne, selvom han selv beskriver det som "en syg tanke".

Heruover ved jeg at der bor et par i lejligheden ved siden af ham, hvor kvinden af og til får tæsk af manden. Da jeg konfronterede ham med hvorfor han ikke havde gjort noget, svarede han at han da havde tænkt på det, men at kvinden et eller andet sted selv lod det stå på, fordi hun ikke selv anmeldte det.

Til sidst skal det så også siges at han er en rigtig sød fyr. Han har aldrig, så vidt jeg ved, lagt skjul på noget omkring sig selv, og han har aldrig virkelig presset mig til at gøre noget jeg ikke havde lyst til. Jeg har også tit sagt nej til nogen ting (f. eks. at tale frækt i sengen, synes vi skal kende hinanden lidt længere først), hvor han har været lidt skuffet, men har accepteret mine grænser. Han har også sagt at han har stor respekt for mig (men man kan jo sige så meget). Jeg må indrømme at jeg slet ikke har tænkt på om han kunne være voldelig, før for omkring en times tid siden, hvor jeg lige kom til at tænke over det. Er det mine oplevelser fra barn der gør mig for hysterisk på området? Skal jeg have anttennerne slået lidt ekstra ud overfor ham? Eller vil du råde mig til helt at stoppe med at se ham?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du har for nylig mødt en fyr, som du er blevet lun på, og I har indledt et forhold, uden dog at det endnu er bindende. Du har slået antennerne ud overfor ham i forbindelse med, at du har været ude for et par grænseoverskridende tiltag fra hans side.

Jeg råder dig helt klart til at lytte til din intuition, der siger dig, at denne mand ligefrem kan blive farlig for dig. Du kan også være ekstra sårbar på grund af, hvad du har oplevet som barn, så du skal være meget opmærksom på ikke at udsætte dig selv for noget, der ikke føles godt for dig.

Så ja - jeg mener at du skal bryde med manden og helt stoppe med at se ham. Godt at du allerede nu reagerer på din mistanke om, at dette forhold ikke er godt for dig - og hvis der går for lang tid, før du stopper, kan det blive mere vanskeligt at komme ud af forholdet. Jeg ønsker for dig, at du i dit næste valg af en kæreste, kan bruge denne erfaring til at være opmærksom på at gå efter en varm og kærlig person, der respekterer dine grænser.

Bedste hilsener

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut

Sidst opdateret: 14.01.2009
Annonce