Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan årsagen til min langvarige kløe være?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i det sidste års tid lidt af kløe på kroppen. Det startede på den nederste del af maven og i endetarmen. Det klør nogle gange så meget, at jeg bliver desperat. Det er, når jeg skal sove og kommer under dynen hvor der er varmt, så begynder det. I bad, især når det er varmt vand. Men også tit, nogle gange bare sådan. Jeg mener, at jeg ved berøring af et kløeområde spreder det rundt på kroppen. Altså smitter mig selv.

Jeg har været ved hudlæge i Ålborg og fik ordineret noget shampoo, der hed Hppi-skrub. Jeg overholdt det med at skifte hådklæder og tage bad dagligt. Men det har ikke hjulpet. Jeg har fået salver, flere forskellige mod svamp, mod kløe. Jeg har fået ordineret piller, de har ikke hjulpet. Når det begynder, bliver huden temmelig rød, og der kan danne sig små bobler rundt om eller i nærheden af det røde. Og huden bliver ligesom varm. Jeg har nu symptomer flere steder: I hårbunden i baghovedet, i det nederste af ørerne, på begge albuer, på ryggen over lænden, på benene, på maven, i kønshårene, til tider i endetarmen. Kort sagt mange steder.

Min læge har brugt vendingen: Kan ikke tilbyde behandling. Så vi prøver forskellige ting. Jeg har en tid hos en anden hudlæge 27. marts, men det er da længe at gå med denne irriterende kløe. Jeg har netop læst om, at fnat er blevet almindeligt, jeg skal sige, at jeg aldrig har haft kløe på hænder eller fingre, og at 3 andre i husstanden ikke har nogen symptoner. Min livskvalitet er temmelig påvirket af det, og jeg håber snart at der er nogen der kan hjælpe.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Årsager til længerevarende kløe som ved dit tilfælde, der har varet et års tid, kan have mange årsager. Noget af det mest naturlige vil være at tænke på de egentlige hudsygdomme; men da du foruden at gå til egen læge har været til hudlæge, er dette mindre sandsynligt, selv om du kan bede lægen at se efter endnu en gang, specielt når du kan nævne, at huden ikke blot bliver temmelig rød, men også kan danne ”små bobler rundt om”.

Du har også nævnt den for tiden så almindelige fnat. Også det kan du bede dine læger om at se efter endnu en gang. Du har nævnt, at kløen startede i ”nederste del af maven og i endetarmen”. Det kunne give anledning til undersøgelse af tarmen. Det samme gælder for en prostata undersøgelse. Det skal også nævnes, at der er en række såkaldte endogene sygdomme, der kan give årsag til hudkløe. Her kan nævnes sukkersyge, stofskiftesygdomme, jernmangel, nyresygdomme og blodsygdomme. Mere banale og andre årsager til kløe vil være tør hud (almindeligt hos ældre), stresssituationer, kontakt med uldtøj og hos nogle kan depressivitet medvirke. Alt dette er situationer, der bør medinddrages. Atarax kan anvendes til natten mod kløe, men man skal ikke tage dette som tilstrækkeligt. En grundig udredning er nødvendig.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce