Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har problemer med min tarm, hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et problem, jeg har døjet med i hvert fald 4-5 dage om ugen i 2 år, og lidt mindre i yderligere 3 år. Jeg har ikke opsøgt min læge, måske mest pga det gammelkendte ord tabu. Det drejer sig om min afføring. Stort set hver dag, når vi har spist aftensmad (og det er kun efter aftensmad/varm mad), går der max 10 minutter, så skal jeg besøge toilettet. Den snigende fornemmelse af, at man skal på toilet kommer, andre gange kommer den pludseligt, og så skal man bare af sted. Jeg kan så bruge mellem et kvarter og en halv time på toilet, hvor afføringen mange gange kommer som en meget tynd (nærmest vandagtigt), så kan jeg sidde 3-5 min uden der sker noget, og så kommer det igen.

Når jeg endelig efter 15-30 min er færdig med mit forehavende, har jeg ligesom en kvalmende fornemmelse og føler måske egentlig ikke, jeg er færdig! De restende 4-5 timer efter mit første toiletbesøg efter aftensmaden kan jeg nå at være på toilettet yderligere 2-3 gange! Hvilket jeg også finder mærkeligt. Her har afføringen som regel igen samme konsistens som efter maden. Nogle gange kommer der enormt meget igen, andre gange næsten ingenting. Men følelsen og den kvalmende fornemmelse er der alligevel. (Jeg har dog aldrig opkast).

I dagtimerne før aftensmaden har jeg som regel ganske almindelig afføring 1 gang. Jeg har selv set, om jeg kunne finde en sammenhæng i kosten. Det kan komme efter, hvad jeg kan se, enhver form for varm mad. Mine madvaner er - synes jeg selv - temmelig varierede (dog med undtagelse, at jeg ikke er så god til det med mælk). Morgen og i dagtimerne består min kost af om morgenen: (kl 7) Måske en basse fra bageren samt en banan. Om formiddagen: (Kl 9) 1 æble/banan, 1-2 krydderboller. Middagsmad (kl 12): 2 stykker rugbrød med almindeligt pålæg, 1 hårdkogt æg, gulerod og lidt andre småting (måske et par cherrytomater/et lille stykke stegt kalkunkød e.lign). Disse måltider ligner nogenlunde altid hinanden. Aftensmaden (ca kl 18-19) er meget varieret, nogle gange hjemmelavede pastaretter, og ellers bare ganske almindelig mad (Kød, kartofler, sovs osv) med masser af forskellige typer grøntsager (kogte såvel som ukogte). Jeg bruger i madlavning og på brød generelt så lidt smør/fedt som muligt og steger i olie eller uden noget. Jeg håber, jeg har givet nogle oplysninger, der kan hjælpe Jer til måske at kunne give et svar. Håber og ser frem til et svar fra Jer, da det efterhånden er blevet et belastende problem både for og min kæreste, da jeg bruger halvdelen af aftenen på kummen.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg er helt enig i, at man kan anvende sin tid bedre end at sidde længe på toilettet. Det burde heller ikke være nødvendigt, for en normal afføring bør ikke tage meget længere tid, end når man f.eks. skal tisse og tømme blæren. Begge funktioner er såkaldte automatiske, dvs. muskulaturen i enten blære eller tarm foretager selv tømningen, uden at man egenligt behøver at hjælpe til. En vigtig funktion i tyktarmen er at trække vand tilbage til kroppen fra det flydende tarmindhold, hvorved afføringen vil blive mere og mere fast, efterhånden som den passerer fra højre til venstre side og til sidst ned i endetarmen og udløser en trang. Tyktarmen er altså et transport-organ for afføring, men i den vestlige industrialiserede del af verden er den hos mange i stedet for efterhånden blevet til en beholder med store afførings-mængder. Det har du alle symptomer på. Selv om du har haft afføring i løbet af dagen, skal du igen efter aftensmaden, og flere gange.

Når man spiser, udløses der en refleks fra mavesækken til tyktarmen, ligeså snart der kommer mad i maven. Refleksen sætter tyktarmens muskelbevægelser i gang, og hvis den derfor er overfyldt med afføring, skal man igen have afføring, måske flere gange. Selve afføringen kan være meget forskellig, men årsagen er den samme. Det kan man kalde en skjult forstoppelse, altså forstået på den måde, at der i den almindelige dagligdag sker en (uheldig) ophobning af afføring i tyktarmen. Det er almindeligt, at der samtidig er oppustethed, måske mavekneb. Man kan påvise denne forstyrrelse i tyktarmens funktion ved en undersøgelse på et Tarmlaboratorie (passagetid i tyktarm). Herefter kan man begynde at rette tilstanden henimod noget mere normalt med en behandling, der omfatter måltids- og kost-planlægning, væske, motion og i langt de fleste tilfælde stimulerende medicin i en længere periode. På denne måde kan man "genoptræne" tyktarmen til en bedre funktion. Der kan altså gøres noget, og resultaterne herefter er gode.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge, dr.med.

Speciallæge mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 19.01.2009
Annonce