Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan årsagen være til denne knude/hævelse på testiklen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik for knapt en uge siden ondt i venstre testikel. Den var øm hele tiden når jeg bevægede mig. Jeg gik efter 2 dage til lægen som oplyste at idet smerten var begyndt at aftage at jeg skulle se tiden an over weekenden, men hun oplyste at det kunne dreje sig om bitestikel betændelse eller at testiklen havde drejet sig. Smerten er her knapt en uge efter næsten aftaget undtagen at jeg er blevet opmærksom på en øm knude/hævelse siddende på testiklen. Der er ikke tale om bitestiklen, da jeg kan mærke den på toppen af testiklen. Hvad kan årsagen være til denne knude/hævelse som er meget øm når man føler på den? Har det noget at gøre med det at jeg var meget øm i testiklen og vil det forsvinde eller skal jeg få det undersøgt nærmere?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du skal helt klart undersøges nærmere af en specialist - en urolog. Jeg er nok enig med din læge i, at det næppe har været en drejning af testiklen - en testikelvridning. Hvis jeg på en vagt, blev ringet op af en 24-årig mand med pludseligt opstået smerte i den ene testikel, ville jeg dog bede ham komme til vores skadestue med det samme, så det kunne afgøres, om der skulle opereres akut på mistanke om testikelvridning. For en ordens skyld skal jeg nævne, at testikelvridning først og fremmest skal mistænkes hos mænd under ca. 25-års alderen og, at tilstanden derefter bliver mere og mere sjælden des ældre manden bliver.

Du kan da bestemt også have haft en betændelse af bitestiklen. Det er dog ikke almindeligt, at en sådan betændelse aftager uden behandling med et antibiotikum. Imidlertid har du en knude, og selv om du fremhæver, at knuden ikke sidder i men på testiklen, så mener jeg klart, at så skal du undersøges af en specialist. Jeg skriver ikke sådan for at skræmme dig, men en knude ved testiklen kan være en ondartet knude - særligt hos en ung mand. Som hovedregel er en knude uden for testiklen altid godartet, mens en knude inde i testiklen næsten altid er ondartet. Derfor: Opsøg din læge og blive henvist til en specialist.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 14.01.2009
Annonce